eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Rebecca Harms: közös európai megoldásra van szükség

Közös európai megoldásra, közös európai határőrizetre van szükség a menekültválság kezeléséért - jelentette ki Rebecca Harms európai parlamenti (EP) képviselő, az EP Greens/EFA (Zöldek/Európai Szabad Szövetség) frakciójának társelnöke hétfőn Szegeden.

A határőröknek azonos szabályok szerint kellene eljárniuk a teljes uniós külső határon - mondta a német politikus a Röszkénél és Tompánál működő tranzitzónáknál tett látogatása utáni sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az EU-nak lehetővé kellene tennie, hogy a háborús övezetekből menekülők legálisan eljuthassanak Európába és beadhassák menedékkérelmüket.

Közölte: elviselhetetlen körülményeket tapasztalt a tranzitzónák előtt, a kerítés Szerbia felőli oldalán. Rebecca Harms elfogadhatatlannak nevezte, hogy a menedékkérőknek - akár beteg gyerekekkel is - hetekig kell várakozniuk kérelmük beadására a szabad ég alatt.

Az EP képviselő hangsúlyozta, bár a magyar hatóságok azzal indokolják a tranzitzónákban folyó eljárást, hogy így lépnek fel az embercsempészet ellen, a bűnözők a zónák közvetlen közelében is tevékenykednek. Gyakran ők azok, akik eldöntik, kik lépjenek be oda és kik válasszák az illegális utat - mondta.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője arról beszélt, hogy a tranzitzónákban kérelmüket beadókat rövidebb vagy hosszabb várakozás után nyílt befogadóállomásokon helyezik el, ahonnan 95 százalékuk a hatóság közlése szerint is eltűnik, feltehetően továbbmegy Ausztriába vagy Németországba.

A képviselő szerint ezért hazugság a kormány állítása, hogy erre az eljárásra Európa védelméért van szükség. A magyar állam ma azzal foglalkozik, hogy a határon megnehezíti a szíriai, iraki vagy afgán polgárháború elől menekülők sorsát, majd pedig gyakorlatilag elengedi őket - jelentette ki a politikus, hozzátéve: ez humanitárius és biztonsági szempontból is a lehető legrosszabb megoldás.

Jávor Benedek véleménye szerint a határon kialakult helyzetet a magyar hatóságok idézték elő azzal, hogy nem fejlesztették a menekültügyi rendszert az érkezők számának megfelelően.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 5. 20:00
×
×
×
×