eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Megállt a Fidesz

A Tárki új közvélemény-kutatása szerint megállt a Fidesz népszerűségének emelkedése, az MSZP pedig behozta a Jobbikot. A kis pártok közül önállóan most csak talán a DK tudna bejutni az Országgyűlésbe. Egyetlen politikai tábor létszáma nőtt érdemben: azoké, akik nem mennének el szavazni, vagy nem mondják meg, kire voksolnának.

„A Fidesz továbbra is vezet, az utolsó három hónapban azonban némileg csökkent az előnye, négy százalékponttal vesztett a népszerűségéből, megtorpant a növekedés” – ismertette a Tárki vezető elemzője.

„Az utóbbi két mérésünkben is nagyon rosszul szereplő MSZP népszerűsége 4 százalékkal nőtt, így elérték azt, hogy ismét a Jobbikkal közel azonos szinten, 10 százalék körül állnak” - tette hozzá Sík Endre.

„Két olyan elmozdulás volt, ahol növekedés történt az elmúlt három hónapban. Az egyik az említett 4 százalékos növekedés az MSZP-táborban – ami kétséges, hogy közvetlen elmozdulással történt volna, de az sem kizárt. Hiszen amikor csúcsra járatják a Fideszt, akár olyanok is támogathatják, akik korábban MSZP-szimpatizánsok voltak, most pedig visszatáncolnak” - magyarázta a szakértő.

„A másik esetben körülbelül 3 százalékot nőtt ebben az időszakban azoknak az aránya, akik nem válaszoltak a kérdésre. Vagyis azoknak az aránya nőtt meg egy kicsit, akik nem válaszolnak a kérdésünkre, van pártszimpátiájuk, csak ezt nem kívánják a közvélemény-kutatókkal megosztani. Ebben a csoportban szintén lehetnek olyanok, akik korábban Fidesz-szavazók voltak, most azonban nem igazán akarnak a Fideszre szavazni, de nem is határozták el, hogy kire fognak szavazni” - tette hozzá a Tárki vezető elemzője.

„A kisebb pártok közül jelenleg egyedül a DK-nak van esélye arra, hogy bejusson a parlamentbe, a többi párt inkább 1-2 százalékon áll” - közölte Sík Endre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×