eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Varga Mihály ma átadja a 2017. évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlés elnökének

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma adja át a 2017. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, Varga Mihály és Kövér László az Országház épületében, sajtótájékoztatón ismerteti a törvényjavaslatot.

Varga Mihály korábban az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét. A nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek elmondta, hogy a sertéshús mellett a tej, a tojás és a baromfi áfája is csökkenhet jövőre 5 százalékra, továbbá mérséklődik az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adója 27-ről 18 százalékra. Az állam működési büdzséje nullszaldós lesz.

A jövő évi költségvetés biztosítja, hogy mindenki léphessen egyet előre, a büdzsé nagyobb biztonságot nyújt a magyar állampolgárok számára - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

Az adócsökkentés miatt a kieső bevételekre, illetve az otthonteremtési támogatások növelése miatt emelkedő kiadásokra fedezetet jelentenek a gyorsuló gazdasági növekedés és a fehéredő gazdaságnak köszönhető pluszbevételek: az idei 2,5 százalék után jövőre 3,1 százalékkal bővülhet a gazdaság - mondta a miniszter. A büdzsében 2,4 százalékos GDP-arányos hiány mellett a GDP-arányos államadósság is tovább csökken - tette hozzá Varga Mihály.

A bankadót firtató kérdésre hangsúlyozta, hogy a kormány teljesíteni kívánja az Európai Újjáépítési és Beruházási Bankkal (EBRD-vel) kötött megállapodást, így ennek megfelelően a bankadó további mérséklésére tett javaslatot jövőre.

Varga Mihály az OTP áprilisi éves rendes közgyűlésén már azt mondta: a kormány kiszámíthatósággal, bizalommal segíti a bankrendszer működését és elkötelezett a bankadó további csökkentése mellett, amely 2017-ben a bankrendszer egészét tekintve 20 milliárd forinttal mérséklődik.

A Világgazdaság április 18-i, azaz múlt hétfői számában a nemzetgazdasági miniszter azt mondta: jövőre 0,9 százalékos lesz a nyugdíjemelés. A költségvetés készítésekor cél, hogy az ellátások megőrizzék reálértéküket, ezért a tervezett infláció mértékével egyező nyugdíjemelésre tesz a kormány javaslatot - hangsúlyozta Varga Mihály.

A lap kitért arra, hogy az árindexkövető nyugdíjemelések bevezetése óta rendre 2 százalék körül vagy a feletti mértékben emelkedett az ellátások reálértéke - az utóbbi két év negatív inflációs mutatói miatt is. Az idén várhatóan további 1,3 százalékkal emelkedik a reálnyugdíj, így 2010 óta az ellátások vásárlóértéke összességében 10 százalékkal növekedhet.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×