eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az iszlamizálódás alkotmányos tilalom alá esik Magyarországon – a nap hírei

Az iszlamizálódás alkotmányos tilalom alá esik Magyarországon - jelentette ki a miniszterelnök. Az Országgyűlés elnöke szerint a kihirdetés óta eltelt öt év távlatából az látszik, hogy az alaptörvény minden szempontból betölti a rendeltetését. Új alkotmányt és új köztársaságot sürget az MSZP.

Az iszlamizálódás alkotmányos tilalom alá esik Magyarországon - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulója alkalmából tartott parlamenti ünnepségen hangsúlyozta: a magyar kormánynak nem áll módjában olyan népmozgásokat támogatni, amelyek az alaptörvény nemzeti hitvallásában vállaltakkal ellentétes eredményre vezetnek.

Az Országgyűlés elnöke szerint a kihirdetés óta eltelt öt év távlatából az látszik, hogy az alaptörvény minden szempontból betölti a rendeltetését. Kövér László az évfordulón tartott parlamenti ünnepségen kijelentette: az alaptörvény által megerősített jogállami intézményrendszer bizonyította működőképességét.

Új alkotmányt és új köztársaságot sürget az MSZP. Hiller István szocialista alelnök a Magyar Köztársaság Kövénél úgy fogalmazott a kormánypártok által elfogadott jogszabály megbontotta a választásokon többséget szerzettek és az ellenzék felelősségére alapuló egyensúlyt, helyette kizárólagosságot hozott.

Az egészségügyre és az oktatásra kellene költeni a nemzeti bank nyereségét - mondta a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc a budai várban tartott demonstráción úgy vélte, a megoldás és a remény a demokratikus sokaságban van.

A nemzetgazdasági miniszter szerint 2017-ben várható döntés az egy számjegyű személyi jövedelemadó ügyében. Varga Mihály a Világgazdaságnak azt mondta: az egy számjegyű szja bevezetése 600 milliárd forint bevételkiesést okoz a költségvetésnek.

A Gabonaszövetség szorgalmazza, hogy a liszt és a takarmányok áfája is csökkenjen. A szervezet levélben hívta fel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter figyelmét, hogy a feketegazdaság ágazati arányának csökkentése érdekében érdemes mérsékelni a liszt és a takarmányok áfáját 27-ről 5 százalékra.

Nem épül új kórház Budapesten - közölte az egészségügyi államtitkár az InfoRádió kérdésére. Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: a kapacitásmennyiség hatékonyságát úgy lehet növelni, hogy 3 olyan centrumot alakít ki a tárca, amelyik 24 órás univerzális ellátást tud nyújtani. Az államtitkár részleteket a kormánydöntés utánra ígért.

Átalakult a magyar turizmus szervezete - jelentette be a nemzeti fejlesztési miniszter. Seszták Miklós elmondta: a most megalakuló Magyar Turisztikai Ügynökség minden turizmust érintő kérdéssel foglalkozik majd. A turisztikai ügynökséget Guller Zoltán vezeti, a szervezetet kormánybiztosként Bienerth Gusztáv felügyeli.

Feljelentéseket tesz az M4-es autópálya kivitelezési munkáinál feltárt jogsértések miatt a Közbeszerzési Hatóság. A szervezet közleménye szerint a hatóság a sztrádaépítés utóellenőrzésekor a számviteli fegyelem megsértésére és közbeszerzési jogsértésre derített fényt.

Szerbiában az előzetes eredmény szerint abszolút többséget szerzett a nagyobbik kormánypárt a parlamenti választáson. A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága alapján a Szerb Haladó Párt a voksok 48,3 százalékát szerezte meg, ami 131 mandátumot jelenthet a 250 fős belgrádi törvényhozásban.

Ausztriában a szabadságpárti Norbert Hofer államfőjelölt nyert, a zöldek jelöltje a második, a szociáldemokrata induló pedig megelőzte néppárti riválisát az elnökválasztás első fordulójában. Négy hét múlva második forduló lesz Ausztriában, amelyen már csak a két legtöbb szavazatot kapott jelölt valamelyikére lehet majd voksolni.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×