eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Tízezerrel nőhet a bölcsődei helyek száma

Tízezerrel nőhet a következő években a bölcsődei helyek száma és 2017 januárjától béremelésre számíthatnak a középfokú végzettségű gondozók - mondta a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

Acsainé Végvári Katalin annak okán nyilatkozott a műsorban, hogy szerdán sztrájkol a bölcsődei dolgozók egy része.

A gondozók erősen megosztottak, 2009-ben ugyanis a bölcsődei dolgozók számára is bevezették a felsőfokú képzést, és aki ezt elvégezte, az bekerült a pedagógus-életpályamodell hatálya alá. Ez azt jelenti, hogy jelentősen magasabb a bére, mint a középfokú végzettségűeké, akik a szociális szférához tartoznak - ismertette. A 6200 kisgyermeknevelő közül eddig 920-an szereztek diplomát - tette hozzá.

Novák Katalin családügyi államtitkártól ígéretet kaptak arra, hogy 2017 januárjától kétszámjegyű béremelésre számíthatnak a középfokú végzettségűek. Továbbá az ágazat jelentős fejlődés előtt áll, a jogszabályok szerint ugyanis ha egy településen már öt szülő igényli a bölcsődei elhelyezést, akkor létre kell hozni az intézményt - mondta az elnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

A 21. században a fokozódó globális versenyfutás miatt a hegemón szerepre törő hatalmak figyelmébe kerülnek olyan térségek is, amelyeket korábban szinte teljesen elfelejtett a világ. Ezek közé tartozik az Afganisztánhoz tartozó rendkívül szegény Wakhan-folyosó is, ahol szinte középkori állapotok uralkodnak. A völgy egyszerre több okból is a döntéshozók figyelmének középpontjába került, ráadásul egyszerre több ország is növelte az aktivitását. A növekvő érdeklődés vélhetően a jövőben sem fog alább hagyni, mivel túl sok potenciál rejtőzik az elszigetelt területben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 05:00
×
×
×
×