eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Varga Mihály óriási lehetőséget lát az elektromobilitás fejlesztésében

Óriási lehetőségek vannak az elektromobilitás fejlesztésében a magyar-német együttműködés támogatásával - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden, az MTI-nek adott nyilatkozatában. A nemzetgazdasági miniszter az Orbán Viktor kormányfő vezette delegáció tagjaként tartózkodik Németországban.

A nemzetgazdasági miniszter a Kölnből adott telefoninterjúban elmondta: az Észak-Rajna Vesztfáliai Kereskedelmi és Iparkamara meghívására a kamara kölni rendezvényén vett részt, ahol egy magyar-német közös gazdasági napot tartanak. A miniszter találkozott az ottani kamarai vezetőkkel, és előadást tartott a magyar gazdaság lehetőségeiről.

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy Észak-Rajna Vesztfália a 3. legnagyobb tartományi partnere Magyarországnak Németországon belül, Bajorország és Baden-Würtenberg után. A befektetéseket tekintve a második legnagyobb partner. Az elmúlt években a magyar és az észak-rajna vesztfáliai partnerek elégedettséggel nyugtázhatták a gazdasági mutatókat, hisz a befektetések és a kereskedelmi kapcsolatokból származó forgalom is jelentősen nőtt - mondta a miniszter.

"Azt gondolom, a jövő együttműködésének egyik iránya a magyar iparfejlesztési tervben, az Irinyi-tervben meghatározott ágazatok fejlesztése lehet, így a zöld gazdaság fejlesztése, a gyógyszeripar, a járműipar és a speciális járműgyártáshoz kapcsoló gépek gyártásának területe" - emelte ki Varga Mihály.

Elmondta: kedden olyan megállapodást írtak alá, amelyben egy elektromobilitási együttműködést kívánnak megvalósítani az itt működő kamarai, főiskolai és a Magyarországon tevékenykedő főiskolai partnerek a Magyar Elektromobilitási Szövetséggel együtt.

Rámutatott: az elektromobilitásban komoly potenciál van Magyarországon, ez egy lehetséges útja a kutatás-fejlesztési együttműködésnek.

Jelezte: az elektromos közlekedés háttériparát meg kell teremteni, amibe beletartozik a töltőállomások létesítése, a kutatási-fejlesztési irányok kijelölése, például az akkumulátorok fejlesztésében. "Győrben az Audinál már van egy ezzel foglakozó kvázi tanszék is" - mondta a miniszter.

Varga Mihály Kölnben, az elektromos motorokhoz kapcsolódó kutatásfejlesztési együttműködési megállapodás aláírását követően kijelentette: a magyar kormány célja, hogy vezető szerepet vállaljon az elektromobilitás területén a régióban, élen járjon a megvalósításban, a sikeres modellek bevezetésében, kiemelt hangsúlyt fektetve a kutatás-fejlesztés-innováció területére.

A Magyar Elektromobilitási Szövetség, az Észak-Rajna Vesztfáliai Elektromobilitási Szövetség, az Aacheni Műszaki Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem és a német Breuckmann GmbH között létrejövő megállapodás aláírása után Varga Mihály hangsúlyozta: az együttműködés kiemelten illeszkedik a magyar kormány iparfejlesztési elképzeléseibe. "Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, szükség van stratégiai partnerekre, olyan együttműködésekre, amelyek segítik céljaink megvalósítását" - emelte ki a miniszter.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint Varga Mihály Partnerség és stabilitás a német-magyar kapcsolatokban címmel tartott előadásában elmondta: a Németország és Magyarország közötti együttműködés alapja az a meglévő bizalom, amely a két ország összetett gazdasági és sokszínű kulturális kapcsolataira épül. Hozzátette: Németország az első számú külkereskedelmi partnere Magyarországnak, az export 27,3 százaléka oda irányul, az importból pedig 26 százalékkal részesedik Németország. A teljes egészében, illetve részben német tőkével alapított vállalatok több mint 300 ezer munkavállalót foglalkoztatnak Magyarországon. Németország a legnagyobb tőkebefektető is Magyarországon, 2010 óta közel 6,5 milliárd euró értékű beruházás érkezett Magyarországra, több mint félszáz német vállalat létesített új gyáregységet itt, vagy növelte kapacitását - tette hozzá a miniszter.

Varga Mihály a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elmúlt héten közzétett jelentésére hivatkozva rámutatott: a stabil és fejlődő német-magyar gazdasági kapcsolatoknak köszönhetően már több mint 6000 német vállalatnak vannak pontos ismeretei a magyar gazdaság egyre javuló helyzetéről, valamint a magyar kormány támogató és ösztönző gazdaságpolitikájáról. Rámutatott: a felmérés legfontosabb megállapítása az, hogy az úgynevezett befektetőihangulat-index, amely egyszerre veszi figyelembe a vállalatok véleményét az ország gazdasági kilátásaira és az adott vállalat jövőjére vonatkozóan, jelentősen javult az elmúlt évihez képest, 10 pontról az idén 18 pontra emelkedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×