eur:
394.97
usd:
367.13
bux:
71539.31
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Készül a javaslat a tartalékos katonai szolgálatról a kormánynak

Hamarosan a kormány elé kerülhet a tartalékos katonai szolgálatot bevezető javaslatcsomag - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a honvédelmi miniszter.

Hamarosan a kormány elé kerülhet a tartalékos katonai szolgálatot bevezető javaslatcsomag - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a honvédelmi miniszter.

Nemcsak a szentendrei Altiszti Akadémia, hanem további alakulatok, a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség dandár, valamint az Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt katonai szervezetei is készen állnak az idei önkéntes tartalékos alapkiképzésekre – írta a honvédelmi miniszter a parlament honlapján korábban.

Simicskó István a Magyar Honvédség (MH) önkéntes tartalékos rendszerével kapcsolatban parlamenti képviselők által benyújtott kérdésekre válaszolva felidézte, hogy tervezetten tíz helyőrségben kiképző századokat alakítanak ki, amelyek feladata többek között a tartalékos alapkiképzések levezetése lesz.

A miniszter kifejtette: 2016. február 3-án 3780 önkéntes műveleti, és további 1590 önkéntes védelmi tartalékos katonával rendelkezett a honvédség. Az önkéntes műveleti tartalékosok közül 3100 katona részesült szolgálati járandóságban. Ennek kapcsán a honvédelmi miniszter kiemelte, hogy „a jelentős katonai múlttal és szolgálati idővel rendelkező”, szolgálati járandóságban részesülő önkéntes műveleti tartalékosok a katonai tapasztalataikra, tudásukra tekintettel már a kezdetektől zökkenőmentesen vesznek részt a honvédség mindennapi életében. Megjegyezte, hogy a 45 év alatti önkéntes műveleti tartalékos katonák létszáma 515, a jelenlegi adatokat figyelembe véve az elkövetkező öt évben az életkor felső korhatár elérése miatt mintegy kétszáz tartalékos katona kiáramlásával számolnak.

Az önkéntes védelmi tartalékosok közül tavaly 34-en vonultak be a 25 napos alapkiképzésre, míg az önkéntes műveleti tartalékosok közül 24-en várnak a 25 napos kiképzésük megkezdésére. Az önkéntes műveleti tartalékosok idei – a bevonultatások alapján tervezett – alapkiképzésének rendjét a Honvéd Vezérkar főnök éves kiképzési intézkedése szabályozza – fejtette ki a miniszter, kiemelve: céljuk, hogy az önkéntes műveleti tartalékosok behívását, katonai szolgálatra való felkészítését és bevetését továbbra is úgy oldják meg, hogy az egyéb leterheltségüket – civil elfoglaltságaikat, feladataikat – is figyelembe vegyék.

A tavalyi alkalmassági vizsgálatok során a hivatásos katonai szolgálatra jelentkezők 14, a szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők 41, míg az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra jelentkezők 26 százaléka bizonyult alkalmatlannak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×