eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Ha dadog a gyerek, ne mondjuk, hogy hagyja abba!

A beszédhiba felnőttkorban az élet számos területén okozhat nehézséget, éppen ezért már gyermekkorban ajánlott szakemberhez fordulni vele - mondta az InfoRádióban Varga Sarolta klinikai logopédus. A beszélgetés hosszabb változatát meghallgathatják az InfoRádió Családi hét című magazinjában, amely hétfő este fél nyolckor kezdődik.

„A logopédia legtipikusabb területe a pöszeség. Magam is megéltem, hogy amikor az unokáim nem mondták ki a szavakat, ahogy kell, beleestem abba a hibába, hogy olyan aranyos, meg is nyugtattam a lányomat, hogy ez még abban az időszakban van, amikor nem probléma. Ha azonban a gyerek ötéves kora körül még mindig pösze, javallott a logopédus felkeresése, hogy a hangzókat helyretegye, mert később problémát okozhat, nem azt írja le, amit kimond” - figyelmeztetett a klinikai logopédus.

Varga Sarolta hozzátette: „dadogás esetén más a helyzet. A két-három éves korban megjelenő élettani dadogás el is múlhat. Nem jó azt mondani a gyereknek, hogy ne dadogjon, a saját beszédpéldánkon keresztül van esély, hogy helyreáll. De ez jelzi is, hogy a későbbiekben probléma lehet: a pubertás kor kezdetén vagy később, ha a stresszes helyzetbe kerül a fiatal felnőtt, előjöhet. Hadarást direkt terápiával, beszédtechnikai gyakorlatokkal lehet helyretenni és kialakítani a beszéd struktúráját. Nagy odafigyeléssel nagyon jók a terápiás kilátások.”

Probléma esetén a szakember területi logopédusi hálózat, illetve az óvodai, iskolai logopédus megkeresését javasolja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×