eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Iszapömlés: a helyiek már a megépítés előtt aggódtak a tározó miatt

A helyiek már a megépítése előtt aggódtak az iszapkatasztrófában átszakadt ajkai X-es tározó miatt, de a környezetvédelemmel és a kazetta magasságával kapcsolatos kétségeiket sem az akkori vezetők, sem az engedélyező hatóság nem vette figyelembe - mondta egy tanú a vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőper pénteki tárgyalásán, a Veszprémi Törvényszéken.

A bíróság Lóránd Györgyöt, az ajkai városi tanács által 1985-ben felállított ötfős bizottság elnökét hallgatta meg tanúként. A testületet a környezetszennyezés miatti folyamatos lakossági panaszok kivizsgálására hozták létre.

A tanú azt mondta: az utolsó leheletükig küzdöttek a kazetta magassága ellen, a tározó tervezése ugyanis akkor kezdődött el. Közölte, a tanácsnak tett minden jelentésükben kifogásolták a tározó magasságát, terepszintet követő magasságot javasoltak, mert a tervek alapján a gátnak a Kolontár felé eső részét túl magasnak találták. Megjegyezte, hogy a hasonló vörösiszap-tározók nemzetközileg elfogadott magasságát kilenc méterben jelölte meg az akkori szakirodalom, az ajkait a Balti-tenger szintje feletti 216,5 méteres magasságúra engedélyezték, ami nagyjából 22-23 méternek felel meg.

Figyelmeztettek arra is, hogy az esetleges talajmozgások a területen talajtöréshez vezethetnek. "Már 1985-ben leírtuk a katasztrófa veszélyét" - fogalmazott Lóránd György.

A tanácsvezető ismertette a tervezők korábbi vallomását, e szerint a kazetta alatti talaj megfelelt az előírásoknak, a terhelést a mért agyag vastagsága kibírja. Erre a tanú azzal reagált: magánbeszélgetéseken gyakran szóba került, hogy a kazetta széle alatt kavicsos a talaj. Igazukat az is bizonyította, hogy később a vasútvonal áthelyezése során a töltés a kavicsos részen megcsúszott, ami fél évvel késleltette a munkálatokat. A környezetvédelmet érintő aggályaik között szerepelt a porszennyezés is. Elmondta, hogy a talajszennyezés megakadályozására a tározók köré kiépített résfalrendszer miatt is aggódtak, mert akkor a körbezárt területen sok lesz a talajvíz. Erre akkor azt a választ kapták, hogy elszivattyúzzák a vizet, és nem lesz gond.

A tárgyaláson az ügyész kérésére több nyomozati iratot ismertettek, köztük a timföldgyár akkori vezérigazgatójának a tározó építési munkálatairól szóló 1985-ös jelentését. Ebből kiderült, hogy a talajvízbe és a kutakba leszivárgott szennyeződés miatt a gyár hozzájárult a kolontári ivóvízhálózat kiépítéséhez.

A különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszélyokozás és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalása december 10-én folytatódik.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti X. tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×