eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Sólyom az önbecsülésről beszélt a Parlamentben

"Önök úgy vannak itt jelen, mint a nemzet díszei, akiknek teljesítménye az egész országot minősíti, Önök okot adnak nekünk az önbecsülésre, és ezt köszönettel vesszük" - mondta Sólyom László államfő tudományos és művészeti állami kitüntetések átadásán a Parlamentben.

A Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán az államfő hangsúlyozta: személyében a nemzet egységének megtestesítőjeként az egész ország nagyrabecsülését fejezi ki, a nemzet háláját rója le az alkotóknak.

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából odaítélt elismeréseket az államfő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke társaságában nyújtotta át.

Sólyom László hangsúlyozta: a különböző díjak nem jelentenek rangsort, a három díj a három különböző grémium válogatása nyomán azt eredményezi, hogy valóban reprezentatív lista kerül az elnök elé.

A több mint félszáz díjazotthoz szólva kiemelte, hogy örömmel tölti el a bőség, a nemzet által felmutatott teljesítmények sokasága.

A tudományos és művészeti teljesítmények díjazásának kapcsán Goethét idézve úgy vélte, hogy "ezeket nem lenne helyes szétválasztani". Fontos egységben látni a művészetet és a tudományt, mint a magyar kultúra megtestesítőjét - tette hozzá.

Kérdésként fogalmazta meg, hogy a tudomány és művészet csúcsát képviselő réteg és teljesítmény hogyan viszonyul az ország általános kulturális állapotához, műveltségi és erkölcsi szintjéhez. "Nem jut-e eszünkbe, hogy most van egy udvari kultúra a maga behozott, nagyszerű zártságában" - fogalmazott az idei Reneszánsz Évre utalva, de hozzátéve: " hol van a többi, mi van alatta?"

Ne feledkezzünk meg a csúcsok ünneplésekor a kisiskolákról, az általános iskolai tanárokról és gimnáziumokról, a tehetségek gondozóiról és keresőiről, a művészeti oktatás szerepéről - hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy ezek nélkül sem a most díjazott teljesítmények, sem közönségük nem létezne.

A művészetnek és kultúrának megvan az a kánonja, globális mércéje, amihez mérni lehet a teljesítményt - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a díjak ugyanakkor a magyar teljesítmények elismerését jelentik.

"A magyar tudomány és művészet körébe mindazok tartoznak - éljenek bárhol, és legyenek bármilyen állampolgárok - akik a magyar tudományos és művészeti közösség tagjainak érzik és vallják magukat" - szögezte le, és rámutatott: "ez a tudomány és művészet nincsen országhatárok közé szorítva".

Az idén 22 művésznek ítéltek oda Kossuth-díjat, 18 tudós részesült Széchenyi-díjban, míg a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseit 15-en vehették át.

A Kossuth-díjban részesített Lukács Gyöngyi operaénekes, Rába György író, költő, műfordító, valamint Ránki Dezső zongoraművész nem volt jelen az ünnepségen. Lukács Gyöngyi helyett lánya, Ránki Dezső helyett fia vette át a kitüntetést. Rába György később veszi át az elismerést. Blaskó Péter színművész pénteken nyílt levélben közölte, hogy Gyurcsány Ferenc elleni tiltakozása jeléül nem fogadja el a Kossuth-díjat; nevét az ünnepségen nem olvasták fel.

Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×