eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Tízszer ennyi kellene a szegénységgócok felszámolására

A mai keretösszeg legalább tízszeresét kellene az Európai Uniónak a kistérségek felzárkóztatására fordítania, mert erre irányuló, célzott program nélkül a vidéki szegénység újratermelődik - állítja Harangozó Gábor. Az európai parlamenti képviselő azt javasolja, hogy az unióban legyen kiemelt cél az elmaradott térségek szegénységének felszámolása. Az unióban ez a probléma ismeretlen, ezért nincs is rá támogatás. Magyarország 7 év alatt csak 200 milliárdot fordíthat erre a célra, miközben 8 ezer milliárd forintra pályázott a közösségi forrásokból.

Az unió jelenlegi felzárkóztatáspolitikáját tizenöt tagállamra dolgozták ki, ahol a szegénység a nagyvárosok elgettósodott részein koncentrálódott, ennek megoldására pedig volt is kidolgozott terv - mondta az InfoRádiónak Harangozó Gábor európai parlamenti képviselő, hozzátéve: a közelmúltban csatlakozott, közép-kelet-európai országokban a szegénység nem a városokra, hanem a vidékre jellemző.

A politikus hozzátette: mivel az unióban nem ismerték ezt a problémát, nincs is olyan eszköz, amely a vidéki elszegényedés megállítását célozná.

Olyan horizontális, úgynevezett soft eszközök vannak, amelyekkel egyéneket, csoportokat lehet támogatni és kihúzni a szegénységből, nincs azonban olyan politika, amellyel a leszakadó területeket hatékonyan fel lehetne zárkóztatni, így a politika újragenerálódik - magyarázta Harangozó Gábor.

Mivel nincs célzott politika a felzárkóztatásra, a szegény területek fejlesztési elképzelései a versenyképesekével kerülnek szembe. Ennek következtében a pénzek nagy része oda kerül, ahol egyébként is van fejlesztési kapacitás - fűzte hozzá az európai parlamenti képviselő.

Akkor fogunk tudni hatékonyan fellépni a szegénység ellen, ha fel tudjuk zárkóztatni azokat a térségeket, ahol a szegénység koncentrálódik - jelentette ki Harangozó Gábor. A politikus hozzátette: a legszegényebb települések olyan falvak, ahol nagy számban élnek romák.

Az unió, mivel nem ismeri a problémát, nem is támogatja az egyes tagországok kistérségi politikáját. Magyarország kivétel: sikerült megállapodni a közösséggel abban, hogy a 33 legszegényebb területen felzárkóztató programot hajthassunk végre - közölte az európai parlamenti képviselő.

Mivel ez kivételes eset, nem lehet rá sok pénzt szánni: a 8 ezer milliárdos fejlesztési forrásból a szegény kistérségek fejlesztésére csupán 200 milliárdot fordíthat az ország - mondta Harangozó Gábor.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×