eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Megosztja az orvosokat a népszavazás

Megosztja az orvosokat a vizitdíj eltörléséről szóló népszavazás. Több háziorvos is kiállt a térítés megmaradása mellett, miközben a Magyar Orvosi Kamara elnöke a díjak megszüntetése mellett érvel. A kórházi napi díjról szintén különbözőek a vélemények.

A vizitdíjról már annak tavalyi bevezetésekor sem volt egységes állásponton az orvosszakma. A Magyar Orvosi Kamara elnöke korábban sem értett egyet a térítéssel, Éger István tehát igennel voksol majd a díjak eltörlését célzó népszavazáson.

"Mind a 3 kérdésre igennel fogok szavazni. A vizitdíj és a kórházi napidíj sokkal több rendszerszerű kárt okoz, mint amilyen kis hasznot hoz" - véli a kamara elnöke.

Szerinte kétségtelen, hogy ezekre az összegekre szükség van, de nem ilyen módon, hanem egy stabil, kiszámítható társadalmi egészségbiztosítás alapján történő finanszírozás útján.

A Budapesti Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője viszont nem árulta el, hogyan szavaz március 9-én. Kertai Aurél még abban sem biztos, hogy elmegy voksolni. Szerinte a vizitdíj ügyét nem így kell megoldani.

A háziorvosi praxisoknak szükségük van a fejlesztést szolgáló összegekre, de azokat nem vizitdíjként kellene beszedni - vélekedett.

Az a több mint kétszáz orvos, aki csatlakozott a vizitdíj megtartása melletti, múlt héten indított internetes kampányhoz, biztosan nemmel szavaz majd.

Komáromi Zoltán az akció egyik kezdeményezője korábban úgy érvelt: ha a népszavazás eltörli a vizitdíjat, akkor a háziorvosok a bevételük jelentős részét elvesztik.

Szerinte a vizitdíj eltörlésével a praxisok jelentős része működésképtelenné válik.

A vizitdíjból és kórházi napidíjból származó bevétel nem jelentős, legalábbis a Kazincbarcikai Városi Kórház igazgatója szerint. Trencsényi Erzsébet az InfoRádiónak azt mondta: ő a térítések megszüntetését támogatja, szerinte másképp kell rendezni a kérdést.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója, Papp László szerint azonban szükség van ezekre a térítésekre. Mint mondta, a vizitdíjból befolyó összegből tudják komfortosítani a kórházat.

Sajátos helyzetben van Badacsonyi Szabolcs, aki szabad demokrata képviselő a harmadik kerületben, és egyúttal a János kórház megbízott orvos igazgatója. Õ mindenestre vizitdíj párti. Õ úgy látja: a vizitdíj beváltotta a reményeket.

Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×