eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Nincs megállapodás a vasutassztrájk idején még elégséges szolgáltatásokról

Eredménytelenül zárult vasárnap a sztrájk ideje alatt még elégséges szolgáltatásokról szóló egyeztetés a MÁV Zrt. és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) között.

Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke elmondta: a MÁV Zrt. azt kérte, hogy a budapesti elővárosi vonalakon üzemkezdettől 8 óráig, majd 13 órától 19 óráig valamennyi vonat közlekedjen. Továbbá javaslatot tett arra, hogy a budapesti elővárosban a 22 órás műszak hazajutása érdekében további 1 pár vonat álljon az utasok rendelkezésére.

A többi vasútvonalon reggel és este 1-1 pár vonat közlekedését javasolta a MÁV Zrt.

A MÁV tájékoztatása szerint a korábban közlekedtetésre javasolt vonatok mennyiségéből engedtek, immár 759 vonat közlekedését kérték, de a szakszervezet ezt nem fogadta el.

Halasi Zoltán, a VDSZSZ vezető ügyvivője elmondta: azt javasolták, ha a MÁV Cargónál dolgozó kocsivizsgálók nem lesznek sztrájktörők, azaz a MÁV-START kocsijait nem vizsgálják meg, akkor az összes MÁV-Cargo tehervonat leközlekedtetéséhez hozzájárulnak.

A szakszervezet javasolta továbbá reggel és este 1-1 vonatpár közlekedtetését. Egy másik javaslat szerint 8 és 10 óra, illetve 17 és 19 óra között az összes menetrendszerinti vonat közlekedtetéséhez hozzájárultak volna. A MÁV ezt nem fogadta el.

Halasi Zoltán hozzátette: a szakszervezet kérte a MÁV-tól, hogy vonja vissza a vonatok biztonságos közlekedését veszélyeztető intézkedését.

A VDSZSZ vezető ügyvivője úgy vélekedett, miután nincs megállapodás a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról, így káosz lesz a vonatközlekedésben.

A vasúttársaság kifogásolta azt is, hogy későn kapott értesítést a MÁV a sztrájk folytatásáról, hivatalosan az erről szóló dokumentumot február 24-én, vasárnap 15 óra 29 perckor kapta meg a MÁV, 15 óra 53 perckor pedig arról kapott egy újabb értesítést, hogy kezdődjenek meg a még elégséges szolgáltatásról az egyeztetések.

Kavalecz Imre elmondta: a MÁV kifogásolja a VDSZSZ eljárását, mivel a hét végén, az utolsó pillanatban döntöttek a sztrájk éjféli folytatásáról, ez idő pedig kevés az utasok teljes körű tájékoztatásához. Így szerintük a VDSZSZ-t terheli a felelősség, hogy gátolja az utasok eljutását hétfőn.

Gaskó István, a VDSZSZ vasárnap délután sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva úgy vélekedett, időben jelentették be a sztrájk folytatását, hiszen a munkabeszüntetés február 1-jén indult, azóta többször is felfüggesztették, és lehetett rá számítani, hogy bármikor indulhat.

Kavalecz Imre közölte: a vasúttársaság igyekszik megszervezni a vonatközlekedést a biztonsági és személyi feltételek előírásait is figyelembe véve. Hozzátette: a még elégséges szolgáltatás hiányában vonatkésésekre, járatkimaradásokra, útvonalrövidülésre kell számítani a sztrájk alatt.
A MÁV az utasokat a pályaudvaron értesíti a vonatközlekedésről, a menetjegy-visszatérítésről, az információt pedig a MÁV-START honlapján teszi közzé.

A MÁV-START vasárnapi közleménye szerint a sztrájk alatt valamennyi Volán társaság elfogadja a vasúti bérletet, valamint a MÁV dolgozói és családtagi arcképes igazolványokat. A Volán társaságok járatai a vasúti bérlettel megegyező útvonalon vehetők igénybe.

A MÁV-START tájékoztatása szerint a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) 2-es és a 3-as metró vonalán, a gödöllői és a ráckevei HÉV-szerelvényeken, továbbá meghatározott autóbusz és villamos járatokon fogadja el a vasutas bérletet.

Vonatpótló autóbuszok viszik majd az utasokat a Zebegény-Vác valamint a Mátészalka-Tiborszállás, továbbá Záhony-Nyíregyháza vonalakon.

A VDSZSZ és a MÁV hétfőn 15 órakor folytatja a tárgyalást a sztrájkkövetelésről a kollektív munkaügyi vita keretében, majd egyeztetnek a még elégséges szolgáltatásról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×