eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Bűncselekménnyel gyanúsítják Gergényit

Szolgálati visszaélés bűncselekményével gyanúsította meg a Budapesti Katonai Ügyészség Gergényi Pétert, Budapest volt rendőrfőkapitányát - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap értesülései szerint a volt főrendőrt szerdán két másik volt rendőri vezetővel együtt hallgatták ki gyanúsítottként.

Ács Tibor, a katonai ügyészség szóvivője nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy a három gyanúsított egyike Gergényi lenne. Közölte, hogy az egyik volt rendőri vezetőt hat rendbeli, két egykori kollégáját pedig egy-egy rendbeli szolgálati visszaélés vétségével gyanúsítják.

A meggyilkolt Benazir Bhutto szülőföldjén a Pakisztáni Néppárt (PPP) totális győzelmét várják a hétfői parlamenti választásokon - írja a Népszabadság. Bármi más elfogadhatatlan számukra, hiszen érzelmi alapon szavaznak, és egyfajta rendszerváltást követelnek. A lap pakisztáni tudósítói úgy tapasztalják, hogy a Bhutto klán pátriájában és általában vidéken megkérdőjelezhetetlen az ítélet: Benazir a nép felemelkedéséért halt meg, és meggyilkolásáért a kormány felel.

A Népszabadság azt írja: arányaiban Magyarországon a legmagasabb a gondnokság alá helyezettek száma. Az pedig biztos, hogy a hatvanhatezer gondnokolt kétharmada nem hozhat döntést a saját életével kapcsolatban. A gondnoknak lényegében teljhatalma van. Csupán szerencse vagy emberség kérdése, hogy mennyiben vonja be döntéseibe a gondnokoltját.

A Magyar Nemzet azt íjra: a börtönbeli szexuális zaklatások töredéke jut csak el kivizsgálásig, a jelentett esetekből kiindulva a rabok másfél ezrelékét éri ilyen inzultus. Boros János igazságügyi pszichológus a lapnak kifejtette: az agresszió óhatatlanul és talán egyre jobban benne van a börtönök légkörében, a rabok szolidaritási csoportokba rendeződnek, a dörzsöltsége vagy fizikai ereje révén főnökké vált elítélt pedig szinte mindent megtehet. Ahhoz, hogy a börtönökben mindennapos a fajtalankodás, nagyban hozzájárul a túlzsúfoltság és a felügyelők leterheltsége, a létszámbeli hiányosságok is.

Egy a miénkhez hasonló naprendszer volt látható két hétig - írja az Index. A földől nagyjából ötezer fényévnyire találtak egy csillagot, amely körül két bolygó kering. A tudósok szerint az égitestek olyanok, mintha a Jupiter és Szaturnusz bolygói kisebb változatai lennének. Mostanáig mindössze huszonöt, több bolygóból álló naprendszert vettek lajstromba, de ez az első, amely hasonlít a miénkhez, állítja Scott Gaudi, a kutatás vezetője.

A két bolygót akkor fedezték fel, amikor a csillagjuk egy távolabbi csillag pályáján elhaladt. Ennek következtében - a két bolygó gravitációs mezője által visszatükrözve - nőtt a távoli csillag fényessége. Gaudi és csapata a fényesség megváltozása - az úgynevezett gravitációs mikrolencsehatás - alapján kiszámította a két bolygó tömegét.

Pénteken a főváros rendkívüli közgyűlést tart, ahol bár nincs napirenden, de várhatóan téma lesz a használt buszok beszerzésének ügye - írja az Index. Az érintettek között is nagy a zavar, mert az MSZP-ben sem az SZDSZ-ben nincs végleges álláspont, ráadásul a két kormánypárt egymással is vitatkozik. A Fidesz jó eséllyel kihasználja a helyzetet, ugyanis nyilvánvalónak tűnik, hogy az ellenzéki párt szívesen látna új vezetőket a közlekedési társaság élén. Az MDF-ről nem tudja senki, mi az álláspontja korábban amúgy teljes összhangban megszavazott busztenderrel kapcsolatban.

A vállalkozói adóterhek csökkentésének ígérete lehet a legfontosabb eleme a jövő heti miniszterelnöki évindító beszédnek - írja a Napi Gazdaság. A lap úgy tudja, jövő januártól jelentősen csökkenhet, de akár meg is szűnhet a vállalkozások különadója. Persze ettől még nem válik feltétlenül okafogyottá az Alkotmánybírósághoz a különadó kapcsán benyújtott kereset.

A Világgazdaság azt írja: közel 29 milliárd dollár profitot eredményezne világszinten, ha 2020-ig évi 170 milliárd dollárt fektetnének az energiafelhasználás hatékonyságénak növelésébe - állítja a McKinsey tanácsadó cég. Az így elért napi megtakarítás 64 millió hordó kőolajnak felelne meg, miközben a ráfordítás a világ jelenlegi GDP-jének mindössze 0,4 százalékát tenné ki. A beruházások az anyagi megtakarításon felül ráadásul a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez is jelentősen hozzájárulnának, a szükségesnek tartott redukció felét biztosítva. Az elemzés 1,7-2,8 százalék között ingadozó növekedést prognosztizál évente a globális energiakereslet terén 2020-ig.

Hosszabb távon azok a piacok lehetnek favoritok, melyek függetleníteni tudják magukat - legalább részben - az esetleges amerikai recessziótól - írja a pénzcentrum.hu. Az internetes portál banki szakemberek, brókerek és pénzügyi tanácsadók segítségével arról készített összeállítást, mibe érdemes 2008-ban befektetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×