eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

"Képtelenség megállítani" - Bármikor leomolhat a dunaszekcsői löszfal

Dunaszekcsőnél felgyorsult a 70 méter magas löszfal omlása. Az elmúlt 24 órában körülbelül 10 métert süllyedt a hatalmas földtömeg, amelyet képtelenség megállítani. A helyi polgármester szerint elképzelhető, hogy az 500 ezer köbméternyi föld egyszerre fog leomlani, ami a dunai hajózást is veszélyeztetheti.

Kritikus a helyzet a dunaszekcsői löszfallal, reggel óta tízméteres szintkülönbség alakult ki a két kőzetréteg között - mondta az InfoRádiónak a település polgármestere.

Faller János közölte: a 350 méter hosszú szakadásvonal egyszerre mozog, és a 750 ezer tonnányi, 500 ezer köbméter földet képtelenség lenne megállítani. A 70 méter magas löszfal kedden vagy szerdán omolhat le - tette hozzá.

A geológusok és katasztrófavédelmi szakemberek folyamatosan figyelik a területet, és már megtették a szükséges biztosítási intézkedéseket - közölte a polgármester.

Nem lehet tudni, hogy talál-e magának támaszt a földtömeg, de abban bíznak, hogy a dunai szakaszt nem fogja betemetni - hangsúlyozta a dunaszekcsői polgármester.

A Dunán a kritikus szakasz két végén is járművet helyezett el a vízirendőrség, hogy ha valaki közel akar menni a parthoz ezen a területen, azt ne engedjék ki.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára szerint csak nagyon lassan csúszik a löszfal Dunaszekcsőn, ennek ellenére korlátozták a hajóforgalmat.

Kóthay László hozzátette : hatalmas földmennyiség leomlására nem kell számítani. A löszfalat egyelőre figyelik a szakemberek, a környéket lezárják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×