eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Az Országgyűlés elfogadta az egészségbiztosítási törvényt

Az Országgyűlés név szerinti szavazással elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt. Az előterjesztést Sólyom László államfő küldte vissza megfontolásra a parlamentnek. Az egészségügyi tárca vezetője szerint az időközben benyújtott módosító indítványoknak köszönhetően megfelelő garanciák kerülnek a jogszabályba. Ez utóbbit a Fidesz vezérszónoka kétségbe vonta, kijelentve azt is, hogy a gyógyításnak nem a profitról kellene szólnia.

Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslat a módosításokkal már megfelelő garanciákat tartalmaz, a felállítandó egyes testületekben pedig erősödik a civil kontrollt - mondta az egészségügyi miniszter az előterjesztés vitája elején elmondott expozéban.

Horváth Ágnes kiemelte, hogy a törvény lényege nem változott: fennmarad a kockázatközösségen alapuló, szolidaritás elvű, egységes és kötelező társadalombiztosítás.

Meggyőződésük, hogy a törvény megszünteti az ágazatban az igazságtalanságot, az alacsony hatásfokot, a pazarlást, a korrupciót és a politikai befolyást, miután tisztán állami alapon működve nem tudta megszüntetni - jelentette ki.

A törvény kapcsán a tárcavezető kitért arra, hogy kétfajta - pénztárak közötti és a betegekért folyó - verseny lesz, amelynek nyertesei a betegek és a biztosítottak lesznek.

Nem lesz "senki földje", mindenki tartozni fog valamelyik pénztárhoz, mindenki megkapja a szükséges ellátást, hiszen a pénztárak nem szelektálhatnak a tagok között - fejtette ki Horváth Ágnes.

A pénztári ellenőrzésről azt mondta, azt az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) végzi majd, a pénztár finanszírozását a fejkvótából oldják meg, amely a jövedelemarányos járulékokból és az állam által befizetett összegekből tevődik össze. Megemlítette azt is, hogy az új rendszer elindításával nem fognak emelkedni a járulékok.

Horváth Ágnes beszélt a zárt körű részvénytársaságként működő pénztárak nyereségéről is. Mint megjegyezte, ezt a nyereséget 0,98 százalékban maximalizálták, de ezt a hasznot is csak három év után vehetik ki, a nyereség pedig nem garantált, az a pénztár helyes működésétől függ.

Az egészségügyi miniszter szólt arról, hogy a társadalmi kontrollt is erősítették. A pénztárak felügyelőbizottságába, illetve a felügyelet mellett működő tanácsba az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói és munkavállalói oldalának két-két tagja delegálható.

Az Országos Kockázatközösségi Alapba (OKA) a pénztárak egyfajta önrészt fizetnek, így a nagy értékű beavatkozások költségei megoszlanak a pénztárak és az OKA között - mondta Horváth Ágnes.Az MSZP szerint az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslat összhangban áll az alkotmánnyal.

Vojnik Mária kiemelte: az alkotmány lehetővé teszi a magántőke bevonását az egészségügy finanszírozásába. Hozzátette: a javaslat megfelel annak a célnak, hogy a Magyarország területén élő biztosítottak számára kialakítsák azt a biztonsági rendszert, amely jobb egészségügyi ellátáshoz vezet.

Emlékeztetett arra, hogy a köztársasági elnök átirata többletgaranciákat és egyértelműbb szabályok meghozását kérte a parlamenttől.

A kormány érdemben és részletesen megvizsgálta a köztársasági elnök felvetéseit. A módosító indítványok egy része az egységes társadalombiztosítás megerősített deklarációjáról szól - szögezte le Vojnik Mária.

Mint mondta: a törvényjavaslat minden biztosított számára azonos feltételeket teremt a gyógyító eljárásokhoz való hozzáférésre és a rehabilitációra. Kiemelte: a javaslatban szerepel az is, hogy törvénynek kell előírnia, és minden évben újra meg kell határozni az Országos Kockázatkezelő Alapból finanszírozandó ellátásokat.

Fidesz: ez több-biztosítós rendszer


Mikola István (Fidesz) azt mondta, hogy Magyarországon versenypiaci több-biztosítós rendszer lesz. Hozzátette: szó sincs garanciáról és a betegellátás minőségének megőrzéséről.

A fideszes szakpolitikus felidézte, hogy 2001-ben az egészségügyi ellátórendszer magánosításáról szóló törvényt, ami az egészségügybe a tőkebevonás lehetőségéről szól, még a pártja által vezetett kormány alkotta meg.

Mikola István szerint a magyar emberekre az egészségügy átalakítását ilyen módon "nem szabad rászabadítani".

Ez a törvényjavaslat a magánbiztosítási és egészségügyi ellátórendszerek, valamint az állami, illetve társadalombiztosítási rendszerek legrosszabb tulajdonságait ötvözi - jelentette ki.

Mikola István arra a kérdésre vár választ, hogy mi az a probléma a magyar egészségügyben, amelyet csak a magán pénzügyi befektetőkkel lehet megoldani.

"Az egészségügy nem a profitról szól, hanem a szeretetről, az egymásról való gondoskodásról, az orvosnak a beteggel való együttérzéséről, amiről önök mintha nem is tudnának" - intézte szavait a kormány tagjaihoz a fideszes képviselő.Béki Gabriella (SZDSZ) szerint az államfő a jelenlegi helyzetből indult ki, ez pedig az, hogy az egészségügyben komoly problémát jelent a hálapénz, a forrás-, a nővér- és az orvoshiány.

Elvileg egyet lehet érteni azzal az észrevétellel, hogy az átalakítást a társadalom támogatásával kell véghezvinni. Azonban a konszenzus iránti igény a mai belpolitikai légkörben illúzió, a rendszerváltozás óta semmilyen reformtörvény nem született meg konszenzussal - mondta Béki Gabriella.

A liberális politikus szerint igaza van az államfőnek abban, hogy az érdekvédelmi és civil szervezetek decemberben nem kapták időben kézhez a törvényjavaslatot. Ugyanakkor ezek a csoportok felkészületlenül fogalmazzák meg kritikáikat - tette hozzá.

A képviselő megjegyezte: az államfő kevesellte a versenyt, de ha garanciákat akarunk a törvényben, korlátozni kell a teljesen szabad versenyt.

Az államfői átirat utal a hatástanulmányok hiányára is. Ennek a javaslatnak a hátterében nagyon sok háttértanulmány készült el - emelte ki Béki Gabriella, aki szerint a világon mindenhol finanszírozási gondokkal küszködik az egészségbiztosítási rendszer.

Az SZDSZ szakpolitikusa kiemelte: alkotmányossági szempontból nem kifogásolta a törvényt Sólyom László.

KDNP: a betegek röghöz kötése zajlik

A KDNP-s Nagy Kálmán szerint a törvénnyel kapcsolatos kifogásoknak se szeri, se száma.

A képviselő kiemelte: jelenleg a betegek röghöz kötése zajlik, az ellátórendszer statikussá válik, ami azt fogja eredményezni, hogy az emberek nem fognak eljutni az ellátóhelyekhez.

Budapest-centrikus ellátás jön létre, a vidék nyomora mellett - fogalmazott a kereszténydemokrata képviselő.

Nagy Kálmán azt mondta, hogy a kormánypártok a szolgáltatók versenyéről beszélnek, de kérdés, eközben az ellátások közötti különbségeket csökkentik-e.

A betegek kiszolgáltatottabbá válnak, mint valaha - vélekedett Nagy Kálmán, aki a jelenlegi vitát játéknak nevezte az emberekkel.

MDF: alkotmányellenes a javaslat

Csáky András (MDF) felszólalásában kiemelte: pártja sajnálja, hogy a köztársasági elnök nem küldte normakontrollra a törvényt, mivel az MDF alkotmányellenesnek tartja a jogszabályt.

Az ellenzéki képviselő visszatérést szorgalmazott az alkotmányos keretek közé. Szerinte egyértelművé kell tenni, hogy mit lehet tenni a demokratikus jogállamban.

Alkotmányosan aggályos egyebek mellett, hogy bizonyos nem sürgős ellátások esetében engedélyeztetési eljárást ír elő a javaslat - mondta Csáky András.

Az MDF-es politikus szerint áttekinthetetlen hatása lesz a törvény elfogadásának, nem lehet tudni, hogyan fog működni a rendszer és a törvény bizonytalanságban tartja a szolgáltatók egy részét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×