eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Az MSZP és a Fidesz is zárt ajtók mögött

Az MSZP és a Fidesz frakciója is zárt ajtók mögött tanácskozik hétfő délelőtt az egészségbiztosítási törvényről szóló parlamenti szavazást megelőzően. A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának ülésén részt vesz Gyurcsány Ferenc kormányfő is. A Fidesz közölte: a párt képviselői nem szavaznak a kormánypártok módosító indítványairól.

A Fidesz és az MSZP parlamenti frakciócsoportja is zárt ajtók mögött tanácskozik az egészségbiztosítási törvényről szóló szavazás előtt. A nagyobbik ellenzéki párt tanácskozása után elmondták: csakúgy, mint december 17-én, most hétfőn is név szerint szavaznak a képviselők a jogszabályról.

A Fidesz frakciója nem szavaz a kormánypártok módosító javaslatairól. A képviselőcsoport vezetője, Navracsics Tibor közölte: a másik témában rendezett szavazáson a megerősítő népszavazás kezdeményezését szerintük támogathatja néhány szocialista képviselő.

Annál is inkább, mert ebben a témában biztosan lesz népszavazás, hiszen az Albert-házaspár kezdeményezéséhez már összegyűjtötték a szükséges 200 ezer aláírást - mondta Navracsics Tibor, aki szerint ezért szerencsésebb lenne, ha azt a március 9-i népszavazással együtt rendeznék meg.

Az MSZP is zárt ajtók mögött

Az MSZP parlamenti képviselőcsoportja is zárt ajtók mögött ülésezik. A megbeszélésen részt vesz Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök, Takács Albert rendészeti és igazságügyi miniszter és Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter is.

A megbeszélésen a szavazáson túl alighanem beszélnek majd az MSZP-képviselők elleni múlt heti támadásokról is.

Az MSZP-frakció megszavazza az egészségbiztosítási törvényt - közölte a képviselőcsoport ülése után Varju László frakcióvezető-helyettes a távirtai irodával.

Két szocialista képviselő kérte felmentését a szavazásnál. Karsai József azt kérte, hogy nemmel szavazhasson a törvényre, Farkas Imre pedig a szavazástól való távolmaradás engedélyezését kérte a frakciótól. A képviselőcsoport egyikük kérését sem támogatta.

Arra a kérdésre, mit szólnak ahhoz, hogy a Fidesz név szerinti szavazást kért a törvényről, Varju László közölte: úgy lesz, ahogy a Fidesz kérte.A szokásos parlamenti menetrendtől eltérően tárgyalja az Országgyűlés az új egészségbiztosítási rendszerről szóló jogszabályt. A tavaszi ülésszak első napján, a napirend előtti felszólalások után négyórás időkeretben tartják meg a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött egészségbiztosítási törvény vitáját, ezután lesz a zárószavazás.

Az államfő egyébként azért nem értett egyet a törvénnyel, mert egyrészt tartalmi kifogásai voltak, szerinte befejezetlen volt a javaslat, hiányoztak a garanciák, másrészt úgy vélte: az új rendszerben csak korlátozottan jönne létre valódi verseny a pénztárak között és túl nagy a bizonytalanság, valamint a kockázat.

A kormánypárti frakciók közösen nyújtottak be 12 módosító indítványt. Többek között nyomatékosítják, hogy az új rendszerben is egységes marad a társadalombiztosítás, és bekerült az a szövegrész, hogy az egyes pénztárak a tagsági jogviszony létesítését és fenntartását nem köthetik feltételhez.

Az egyik javaslat szerint a pénztárakban működő felügyelőbizottságok három tagjára - az Országos Érdekegyeztető Tanács javaslatát is figyelembe véve - a vagyonkezelő, egy tagjára a kisebbségi tulajdonos tesz javaslatot. Szintén módosító indítvánnyal érnék el, hogy a felügyeleti tanácsban erősödjön a társadalmi kontroll.

Az MSZP és az SZDSZ korábban bejelentette, hogy igennel voksol majd, valószínűsíthető tehát, hogy elfogadják a törvényt. Karsai József szocialista országgyűlési képviselő ugyanakkor jelezte, nemmel fog szavazni, Farkas Imre pedig azt mondta, nem lesz a teremben a szavazáskor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×