eur:
401.95
usd:
366.63
bux:
73616.2
2024. október 4. péntek Ferenc

Nem lesz utánpótlása a természettudósainknak?

Kevés diák készül természettudományos pályára, ami 5-10 éven belül tanárhiányt is okozhat ezen a területen - mondta az InfoRádiónak a Gimnáziumok Országos Szövetsége elnöke. Szebeni Tas szerint ennek legfőbb oka a kötelező óraszám és tananyag csökkentése volt.

Az elmúlt években jelentős veszteségek érték a természettudományos oktatást - mondta az InfoRádióban a Gimnáziumok Országos Szövetségének elnöke. Szebeni Tas hozzátette: 2002 óta 10 százalékkal csökkent ezeknek a tárgyaknak az óraszáma, ezzel együtt a tananyag is.

Ezzel párthuzamosan a természettudományok egyre kevésbé vonzóak a továbbtanulásra készülő fiatalok számára.

Ráadásul a tervek szerint a jövőben a fizikát, a kémiát, a biológiát és a földrajzot egyesítve, egy úgynevezett science tantárgy keretében oktatnák ezeket a tárgyakat, amely a szövetség elnöke szerint nem képezne valódi tudással bíró szakembereket.

Kroó: nem látnak benne kihívást

Kroó Norbert fizikus szerint a természettudományok más okból sem vonzóak a diákok számára. Mint mondta, ezeket a tárgyakat a középiskolákban úgy tanítják, hogy a diákok semmilyen megoldandó feladattal nem találkoznak a tananyag elsajátítása során, így nem látnak kihívást benne.

A Magyar Tudományos Akadémia alelnöke szerint ezért nagy szerepe van a szakköröknek és a kutatóintézetek nyílt napjainak.

A természettudományos tárgyakat tanító pedagógusok hiányának veszélye Kroó Norbert szerint is fennáll. Mint mondta, ez nem magyarországi jelenség, korábban például Nagy-Britanniában is szembenéztek hasonló problémával. Ott azonban megtehették, hogy szinte egyik napról a másikra megkétszerezték a fizikatanárok fizetését.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.

Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés – cikkünk frissül

Minden korábbinál sokszínűbb Fővárosi Közgyűlést vezet mostantól Karácsony Gergely főpolgármester, a 33 fős testületben 10 fideszes és 10 Tisza párti képviselő ül vele szemben. A frakciók megtartották bemutatkozásukat. A közgyűlés levette a napirendről az szmsz vitáját és elfogadását, a vita akörül alakult ki Karácsony Gergely és a többség között, hogy lehet-e olyan módosító indítványokról szavazni, amelyet nem a főpolgármester nyújt be.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×