eur:
401.95
usd:
366.63
bux:
73616.2
2024. október 4. péntek Ferenc

Jön a Dakart helyettesítő Közép-Európa-rali

Áprilisban Magyarországon rendezik meg az elmaradt Dakar-ralit, Közép-Európa-rali néven. A Dakar licenctulajdonosának tájékoztatása szerint eddig közel kétszázötven nevezés érkezett, többségük az elmaradt Dakar-ralin indult volna.

Közép-Európa-rali néven áprilisban Magyarországon rendezik meg az elmaradt Dakar-ralit - értesült a Népszabadság. A több mint egymillió euróba kerülő futam részleteit hétfőn jelentik be. A program várhatóan Budapestről indul áprilisban, majd további négy magyarországi és három erdélyi szakasz után Balatonfüreden tartják a díjkiosztót. A gyorsasági szakaszokat honvédségi lőtereken tartják majd, s ahogyan a Dakar-rali esetében, itt is három járműkategóriában (motorkerékpár, autó és kamion) lehet majd rajthoz állni. A Dakar licenctulajdonosának tájékoztatása szerint eddig közel kétszázötven nevezés érkezett, többségük az elmaradt Dakar-ralin indult volna.

Egyetlen fillérrel sem támogatja a felsőoktatási tankönyvek fejlesztését és gyártását az oktatási tárca - írja a Magyar Nemzet. Az új kiadványok támogatása és a hallgatóknak járó árkedvezmény helyett csak a könyvtáraknak ad némi pénzt, hogy a rászorulók kikölcsönözhessék a kiadványokat. A könyvtáraknak azonban a vásárláshoz önerőre van szükségük, ami sokuknak nincs, ráadásul a kötetek a folyton változó tananyag miatt néhány év alatt elavulnak. Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke a lapnak elmondta, személyesen is egyeztetett Manherz Károllyal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkárával, de nem sok eredménnyel; tavaly nem kaptak pénzt fejlesztésre és gyártásra, s ezt visszamenőleg sem kompenzálják.

A Napi Gazdaság azt írja, az adóhatóság 2006 szeptembere óta már több mint 5400 adószámot törölt, emellett több mint ötezer felfüggesztett adószámú vállalkozás várja jelenleg is sorsát. Szakértők szerint néhány évig még eltart, amíg a felfüggesztésnek köszönhetően valódi tisztulás lesz. Ez a megoldás nemcsak az adóhatóság számára hasznos, hanem a jóhiszeműen eljáró vállalkozásoknak is segítséget nyújt az APEH honlapján elérhető lista. Ha ugyanis egy társaság fiktív céggel szerződik, könnyedén az adóhatóság előtt találhatja magát, ráadásul a felfüggesztés időszaka alatti kifizetések után áfa nem igényelhető vissza.

Egyelőre nem érződik recessziós hangulat a hazai álláspiacon, az év első hónapjában a cégek folyamatosan toborozták az új kollégákat - írja a Világgazdaság. Az idén 56 ezerrel többen juthatnak munkához, mint tavaly. A lassuló gazdaság és a kedvezőtlen pénzpiaci változások miatt azonban a bővítési tervek az idén is meghiúsulhatnak. Elbocsátásokra kell számítani például a közszférában, és apad a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma is. Ha azonban a prognózis helytálló lesz, akkor a legnagyobb létszámnövekedésre a kereskedelemben, a gépiparban, az ingatlanügyek és a gazdasági szolgáltatások terén, a vendéglátásban, valamint a szállítás, raktározás területén működő vállalkozásoknál lehet számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.

Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés – cikkünk frissül

Minden korábbinál sokszínűbb Fővárosi Közgyűlést vezet mostantól Karácsony Gergely főpolgármester, a 33 fős testületben 10 fideszes és 10 Tisza párti képviselő ül vele szemben. A frakciók megtartották bemutatkozásukat. A közgyűlés levette a napirendről az szmsz vitáját és elfogadását, a vita akörül alakult ki Karácsony Gergely és a többség között, hogy lehet-e olyan módosító indítványokról szavazni, amelyet nem a főpolgármester nyújt be.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×