eur:
401.72
usd:
364.45
bux:
73403.13
2024. október 4. péntek Ferenc

Szennyezett levegő: a betegek maradjanak otthon!

Tovább romlott a levegő minősége a fővárosban. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet vezetője szerint a betegek és a gyerekek jobb, ha nem mennek az utcára. Páldy Anna az InfoRádiónak elmondta: a magyar szakemberek most dolgozzák ki, hogy milyen szállópor-koncentrációnál rendeljenek el riasztást.

Már nem fúj a szél, ezért ismét emelkedett a légszennyezettség mértéke. A legrosszabb szállópor-szennyezettségi adatokat a forgalomtól terhelt belvárosi állomásokon, valamint Csepelen és Nagytétényben mérték a szakemberek - mondta az InfoRádiónak az Országos Környezetegészségügyi Intézet vezetője.

Páldy Anna azt javasolja, hogy a tüdő- és légzőszervi megbetegedésekben, illetve szívbetegségben szenvedők minél kevesebbet tartózkodjanak a szabad levegőn, és figyeljenek oda a tüneteikre.

A főorvos szerint ennél a légszennyezettségi szintnél még csak az igazán érzékeny egészséges emberek tapasztalhatnak kaparó, viszkető érzést a felső légútjaikban, esetlen többet kell köhögniük.

Az időjárástól függ, hogy tovább romlik-e a helyzet: ha felhős, szélcsendes napok következnek, akkor a légszennyezettség mértéke is nő - közölte az Országos Környezetegészségügyi Intézet vezetője.

Még tárgyalnak

A bécsihez hasonló szmogriasztási küszöbértéket állapítana meg a szálló por miatt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. Ausztria fővárosában ugyanis a magyarországi küszöbérték negyede is elegendő a szmogriadó elrendeléséhez.

Vágvölgyi Györgyi, a tárca vezető főtanácsosa az InfoRádióban elmondta: jelenleg a levegőben lévő szállóporra vonatkozó egészségügyi határérték 50 mikrogramm/köbméter, a tájékoztatási küszöbérték 500, a szmogriadó küszöbértéke pedig 600 mikrogramm/köbméter.

Igaz, ezek az adatok a szállópor és a kén-dioxid együttes koncentrációjára vonatkoznak, azaz Magyarországon nemcsak a határérték, hanem az adatok meghatározásának módja is elér a szomszédos országok gyakorlatától.

Bécsben például a tájékoztatási küszöbérték 100 mikrogramm/köbméter, a szmogriasztásé pedig 150.

A szakember szerint a napjainkban tapasztalható rossz légszennyezettségi adatok mellett a bécsi mércével sem kellene még riasztást elrendelni, a határérték feletti koncentráció ugyanis csak akkor veszélyes az egészségre, ha 24 órán keresztül áll fenn.

Hanganyag: Sigmond Árpád és Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés
Konstruktív szerep

Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés

Minden korábbinál sokszínűbb Fővárosi Közgyűlést vezet mostantól Karácsony Gergely főpolgármester, a 33 fős testületben 10 fideszes és 10 Tisza párti képviselő ül vele szemben. A frakciók megtartották bemutatkozásukat. Mindössze öt olyan politikus lesz, aki az előző ciklusban is szerepet vállalt. A DK a Fidesznek üzent, Vitézy Dávid frakciónevet választott, a Tisza Párt elnökét a Fidesz "köszöntötte", de frakcióvezetője, Ordas Eszter beszélt.

Orbán Viktor: cél, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér

A miniszterelnök péntek reggel terjedelmes interjút adott. Szerinte óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarországra nézve, ezért építik fel a gazdasági semlegesség politikáját. Az igazi fegyver az infláció ellen a magasabb bér, de hogy mekkorát bírnak el a gazdaság szereplői, azt nem a kormány határozza el. A politikát tekintve pedig nem szabad elcsábulni szerinte, "elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Az elmúlt években a bankoknak aktívan alkalmazkodniuk kellett a rendszeres szabályozói beavatkozásokhoz, amely egyszerre több formában érkezett: gondolhatunk itt akár adóemelésre, kiegészítő tranzakciós illetékre, nyugdíjpénztári megtakarításokra, maximális jelzálog THM-re. Hogyan fogadta mindezt a bankszektor és ebben a helyzetben hogyan tud hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez? A mostani kamatkörnyezet mennyire támogatja a hitelezés beindulását és a gazdaság növekedését, vagy nem minden a kamatokról szól? Október 17-i Budapest Economic Forum konferenciánkon előadást tart Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a bankszektor aktuális kihívásairól. Emellett érkezik a hagyományos, minden évben megrendezett bankvezéri kerekasztalbeszélgetés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×