eur:
401.7
usd:
364.19
bux:
72814.07
2024. október 3. csütörtök Helga

Az Oscarhoz közelít a thriller - a nap legfontosabb hírei

A következő hetekben alakítják ki álláspontjukat a köztársasági elnök új ombudsmanjelöltjeiről a parlamenti pártok frakciói. A képviselőcsoportok ezt azután közölték, hogy Sólyom László bejelentette: a jövő nemzedékek ombudsmanjának Fülöp Sándor jogászt, adatvédelmi biztosnak Zombor Ferenc ügyvédet jelöli.

Az államfőnek azért kellett újra jelölteket állítania, mert tavaly decemberben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának posztjára jelölt Nagy Boldizsár és az újra adatvédelmi ombudsmannak jelölt Péterfalvi Attila nem kapta meg a szükséges támogatást a parlamentben.

Újabb gumigyár épül

Üzemet létesít Magyarországon az Apollo Tyres indiai gumiabroncsgyár - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő az Új-Delhiben folytatott tárgyalásai után.

Az 1975-ben alapított vállalat napi tízezer gumiabroncsot állít elő, éves bevétele meghaladja az egymilliárd dollárt.

Gyurcsány Ferenc a beruházás nagyságával összefüggésben közölte: a beruházó évente 7 millió gumiabroncs gyártását tervezi; a beruházás a gyöngyösi ipari parkban valósul meg, 300 millió euró értékben és összesen 1.500 munkahelyet teremt.

Új fideszes testület jött létre

Befektetői konzultációs tanács létrehozásáról döntött a Fidesz elnöksége; a testületet Orbán Viktor pártelnök javaslatára Járai Zsigmond volt jegybankelnök vezeti.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke az InfoRádióban közölte: az egykori pénzügyminisztertől azt várják, hogy kapcsolatot tartson külföldi tőkebefektetőkkel, konzultáljon és ötleteket gyűjtsön beruházási lehetőségekre.

Hozzátette: a tanács létrehozásával is szeretnék ráirányítani a kormány figyelmét arra, hogy gazdaságpolitikája megbukott.

Nőtt az álláskeresők száma

December végén 6 százalékkal volt nagyobb a regisztrált álláskeresők száma az egy hónappal korábbihoz képest.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal közölte: a hónap végén mintegy 445 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ez a korábbi év hasonló időszakához képest 10 százalékos emelkedés. A tájékoztatás szerint a tartósan álláskeresők aránya az összes regisztrált között meghaladta a 30 százalékot.

Országos influenzajárvány

Országos méretű influenzajárvány alakult ki Magyarországon - közölte az országos tisztifőorvos. Falus Ferenc elmondta: az elmúlt héten 30 ezer beteget regisztráltak és hétről-hétre megkétszereződik az influenzás megbetegedések száma.

A legtöbb beteg a Közép-Magyarországi Régióban, Fejér és Komárom-Esztergom megyében fordult orvoshoz; több kórházban látogatási tilalmat rendeltek el. Nem sokkal korábban az ÁNTSZ arról számolt be, hogy a járvány márciusig is elhúzódhat.

Új körözési toplista

Egy új, Top 100-as országos körözési listát állított össze a rendőrség; ebben a legkeresettebb személyekről bővebb adatokat és információkat is közölnek.

Kökényesi Antal, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója elmondta: az új körözési listát a bűncselekmény súlya, sorozatjellege, valamint a többszörös körözések száma alapján a megyei főkapitányságok javaslataiból állították össze. Az új lista csütörtökön kerül fel a rendőrség internetes oldalára.

Ismét eredménytelen a Fradi-pályázat

Érvényes, de eredménytelen volt az FTC Üllői úti ingatlanára kiírt újabb, ötödik pályázat.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közölte: a tenderre két ajánlattevő jelentkezett, de az egyik a pályázati dokumentációt sem vásárolta meg, míg a másik jelentkező vételár-ajánlata a kiírásban meghatározott limitárnál körülbelül 1 milliárd forinttal alacsonyabb volt és olyan feltételeket támasztott, amelyeket a pályázat nem tett lehetővé.

Megszüntették a nyomozást a Múzeum körúti erőszak ügyében

Jogerősen megszüntették a nyomozást a Múzeum körúti nemi erőszak ügyében - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Varga Gergely azután beszélt erről, hogy a vádhatóság elutasította az ügyben a sértett és védője által benyújtott panaszokat. A Budapesti Nyomozó Ügyészség december elején szüntette meg az eljárást az ügyben meggyanúsított 5 rendőr ellen.

A nyomozás azután indult, hogy a 19 éves E. Zsanett azt állította: május 4-én a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol közülük ketten - a három másik járőr jelenlétében - megerőszakolták.

Közel-keleti békemegállapodást szeretne Bush

Az amerikai elnök azt szeretné, ha még az idén létrejönne az izraeli-palesztin békemegállapodás. George Bush erről Egyiptomban, közel-keleti körútjának utolsó állomásán beszélt.

Az amerikai elnök Szíriát és Iránt ismét arra szólította fel, hogy ne avatkozzanak bele a libanoni belpolitikába és tegyenek meg mindent az iraki erőszak megfékezéséért.

Az Oscar közelében a Csapda

Bekerült az Oscar-díjra esélyes legjobb kilenc idegennyelvű film közé a Csapda című, szerb-német-magyar koprodukcióban készült alkotás. Az öt jelöltet jövő kedden hirdetik ki Los Angelesben. A Magyar Filmunió közlése szerint Srdan Golubovic szerb rendező thrillere a Kántor László vezette Új Budapest Filmstúdió részvételével készült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×