eur:
401.15
usd:
363.4
bux:
72763.38
2024. október 3. csütörtök Helga

Szükség lenne a fiatalkorúak bíróságára

A Fővárosi Bíróság tanácselnök bírája szerint mindenképpen lejjebb kéne vinni a büntethetőségi korhatárokat. Vaskúti András hozzátette: a büntetés kiszabásánál mérlegelni kellene azt is, hogy a bűnelkövető képes-e felismerni tettének következményét. A bíró megjegyezte: fontos lenne visszaállítani a fiatalkorúak bíróságát, és gyorsítani kellene a büntetőperek lefolytatását is.

Ki kellene szélesíteni a büntethetőségi korhatárokat - véli a Fővárosi Bíróság tanácselnök bírája, aki szerint fontos lenne, hogy adott esetben a 14 év alattiak is büntethetőek legyenek.

Vaskúti András az InfoRádiónak elmondta: 14 éves kor alatt is vizsgálni kellene az erkölcsi-értelmi fejlettséget, vagyis azt, hogy képes-e felismerni a gyermek- vagy fiatalkorú, hogy magatartása veszélyes lehet a közösségre.

Ha a fiatal tudja, hogy magatartása veszélyes, és ennek ellenére követ el például élet elleni cselekményeket, szükséges lehet őt 13-14 éves korban is javítóintézetbe küldeni - véli a bíró.

Az eljárások felgyorsítása érdekében fontos lenne visszaállítani a fiatalkorúak bíróságának intézményét, ahol speciálisan felkészült bírák ítélkeznének az elkövetőkről - mondta Vaskúti András.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×