eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

Siralmasak a hazai menzák

A közétkeztetésre vonatkozó ajánlások kötelezővé tételét szorgalmazza az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának két MSZP-s tagja. Dér Zsuzsanna és Alexa György szerint a gyerekek azért kapnak kevés, egészségtelen és rossz ízű ételt a menzák többségén, mert az oktatási intézményeket fenntartó önkormányzatok automatikusan a legolcsóbb árajánlatot adó céggel kötnek szerződést a közétkeztetésre.

Siralmas képet festett a hazai diákétkeztetés színvonaláról az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának szocialista elnöke. Alexa György elmondta: a menzákon adott étel általában egészségtelen és kevés.

A többségnek nem ízlik

Egy 2006-os felmérés szerint a gyerekek több mint hatvan százaléka rossz ízűnek, több mint fele pedig kevésnek tartja az ételt.

A bizottsági elnök szerint a menzák nem tudják megoldani az ételallergiások és a cukorbetegek étkeztetését, miközben az ajánlottnál három és félszer több sót tesznek a gyerekek ételébe, ami a szükségesnél viszont sokkal kevesebb kalciumot tartalmaz.

A bizottság másik MSZP-s tagja, Dér Zsuzsanna elmondta: egy óvodás egynapi ételének nyersanyagnormája az ajánlás szerint 261 forint kellene, hogy legyen, de a valóságban nem éri el a 200-at sem. Az általános iskolákban az ajánlottnál 50-70 forinttal kisebb összegből oldják meg egy gyerek egynapi étkeztetését.

A képviselők szerint ennek az az oka, hogy az önkormányzatok az általuk fenntartott oktatási intézmények közétkeztetésére kiírt közbeszerzési pályázataik elbírálásánál a minőség helyett csupán egy szempontot: a legolcsóbb árat veszik figyelembe.

Emelni kell a támogatás összegét

Alexa György és Dér Zsuzsanna ezért úgy véli, hogy a jelenlegi ajánlás helyett kötelezővé kellene tenni az adagok összetételéről és mennyiségéről szóló irányszámok betartását, az önkormányzatoknak pedig - egy új uniós irányelvnek megfelelően - nem csak az árat kellene figyelembe venniük, amikor a gyerekek étkezését - tehát egészségét - egy cégre bízzák.

Alexa György az InfoRádió kérdésére leszögezte: szerinte a meglévő anyagi források jobb felhasználásával is kerülhetne több és jobb étel az óvodások és iskolás gyerekek asztalára.

Mindazonáltal a képviselő szerint is szükség van az étkezési támogatás összegének növelésére és a konyhakorszerűsítéseket lehetővé tevő pályázatok kiírására.

Felhívjuk figyelmüket, hogy ezzel a témával részletesen foglalkozik Fórum című műsorunk csütörtökön este nyolc órától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×