eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

Miért nem lehet semmit tenni egy 12 éves késelővel szemben?

Hiányzik a jogszabályi felhatalmazás, ezért tehetetlen a rendőrség és az ügyészség azzal a 12 éves fiúval szemben, aki még a múlt héten combon szúrt egy másik fiatalt - mondta az InfoRádiónak Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője. Herczog Mária szociológus azonban arra mutatott rá: a gyermekek 15 százaléka sodródik a bűnözés felé, ezt a problémát pedig nem a büntetőjog eszközeivel kell kezelni.

Múlt csütörtökön Budapesten, a Blaha Lujza téren egy 12 éves román állampolgárságú gyermek megkéselt egy 15 éves fiút. A 12 éves fiú saját bevallása szerint hónapok óta lopásokból él az aluljáróban.

A gyermeket korábban már többször vitték gyermekvédelmi intézetbe, ám ezek nyitottak, így szinte azonnal visszatért a Blaha Lujza térre.

A magyar hatóságok tehetetlenek vele szemben, nincs törvényes felhatalmazásuk arra, hogy egy gyermekkorú, külföldi állampolgárral szemben kényszerintézkedést alkalmazzanak.

Csökkenteni kell a büntethetőségi korhatárt?

Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője korábban már kezdeményezte a büntethetőségi korhatár 14 évről 12 évre való csökkentését, szerinte ugyanis ezt egy tendencia indokolja: egyre nagyobb a bűnözői utánpótlás, már a 11-12 éves korosztályban is.

Az InfoRádióban elmondta: ezek a gyermekek általában vagyon elleni bűncselekményeket követnek el, de nem ritka, hogy segítséggel más komoly bűncselekményeket is kipróbálnak.

A szakember az ügy kapcsán azt mondta: álszent dolog azt hinni, egy 12 éves gyermek nem tudja felfogni, hogy ha megszúr egy másik embert, annak milyen következményei vannak.

Ezeket a bűnelkövetőket Horányi Miklós sem zárná börtönbe, de álszent dolognak tartja, hogy a társadalom semmit nem lép az ilyen esetekben.Új intézményhálózatra van szükség?

Herczog Mária szociológus azonban arra mutat rá: a gyermekek 15 százaléka sodródik a bűnözés felé, az érzelmi elhanyagoltság, a gazdasági hátrány vagy a későbbi iskolai kudarcok miatt. Ezekből a gyerekekből vagy áldozat, vagy elkövető lesz.

A szociológus azt hangsúlyozta: a gyermekkori bűnözés nem büntetőjogi kérdés, és a jog eszközeivel nem is kezelhető. Szerinte a szabadságelvonásból sem a fiatalkorúak, sem a felnőttek nem tanulják meg, hogy miként kellene helyesen cselekedniük. Úgy vélte: a büntető igazságszolgáltatás a megtorlásra való.

Herczog Mária azt mondja: nincs olyan intézményhálózat ma Magyarországon, amely alkalmas a veszélyeztetett gyermekek megfelelő kezelésére.

A hatóságok munkájának összehangolása is elegendő?

Az oktatási jogok biztosa szerint nemcsak a tanároknak, hanem a rendőröknek, ügyészeknek és a gyermekorvosoknak is össze kell fogniuk annak érdekében, hogy csökkenjen az erőszakos bűncselekmények száma az iskolákban, önmagában ugyanis egyetlen szerv sem érhet célt.

Aáry-Tamás Lajos az InfoRádióban azt mondta: már 2003-ban figyelmeztette a szakembereket arra, hogy emelkedni fog az erőszakos bűncselekmények száma az iskolákban.

Rámutatott arra is: az OECD-országok között talán Magyarország az egyetlen, amelynek nincs politikája az iskolai erőszak visszaszorítására.

Radoszav Miklós, a Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóhelyettese szerint hatékony megoldás nem a büntethetőségi korhatár leszállítása lenne, hanem a belátási képesség vizsgálata lenne. Mind mondta, az a 12 éves kisfiú, aki múlt csütörtökön megkéselt egy 15 éves fiút, rendkívül alulszocializált gyermek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×