eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

MDF: 650 ezer közalkalmazott járulék- és bérszámfejtése rendezetlen

Azonnali vizsgálatot követel a pénzügyminisztertől a központi bérszámfejtő program ügyében az MDF. Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban elmondta: a Magyar Államkincstár hibásan és késve készítette el a programot, emiatt legalább 650 ezer közalkalmazott járulék- és bérszámfejtése rendezetlen. Hozzátette: ezeknek az embereknek hibásan számíthatják ki a nyugdíját, vagy akár potyautasnak nyilváníthatják őket, annak dacára, hogy fizetik a társadalombiztosítási járulékot.

Az MDF felháborítónak tartja, hogy a pénzügyminisztérium fogadkozása ellenére a Magyar Államkincstár késve és hibásan készítette el azt a központi bérszámfejtő programot, amely a közalkalmazottak járulék- és bérszámfejtését kezeli - mondta az InfoRádiónak Pettkó András parlamenti képviselő.

Az ellenzéki politikus kifejtette: a közszférában dolgozók közel 80 százalékának bérét abban a Magyar Államkincstár által fejlesztett Központosított Illetmény-bérszámfejtő Rendszerben kezelik, amely jelenleg még nem alkalmas feladatainak ellátására. A rendszer felkészületlenségéből fakadóan mintegy 650 ezer alkalmazott 2006. évi adó- és járulékbevallása, valamint a teljes 2007. évi adatai rendezetlenek - tette hozzá az MDF képviselője.

Pettkó András szerint kérdéses a közszférában dolgozók egészségbiztosítási jogviszonya is, hiszen január elseje óta nem részesülhetnek ingyenes ellátásban, miközben a járulékokat vonják a bérükből.

Mi lesz a határőrökkel?

Nem lehet tudni azt sem, hogy mi lesz annak a több ezer leszerelő határőrnek a sorsa, akikkel az állam nem tudja rendezni az elszámolásokat a rendszer hibái miatt - tette hozzá.

Pettkó András kiemelte: a rendszer elégtelensége miatt mintegy ötszáz szerv, köztük az APEH nem tud törvényesen eljárni, hiszen a közszféra bevallásainak hiányában az adóhatóságnak automatikusan büntetnie kellene.

A kormányzat mulasztása munkavállalók százezreinek és az államnak is milliárdos nagyságrendű károkat okozhat - hangsúlyozta.

Az MDF azonnali vizsgálatot követel az ügyben és várják Veres János pénzügyminiszter válaszát a kérdésben - közölte Pettkó András.

Veres János pénzügyminiszter szerint az MDF adatai hibásak. Valóban vannak problémák a rendszerrel, ám nem ilyen mértékben - reagált a felvetésre. A miniszter azt ígérte: január végéig az összes hibát orvosolni fogják.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×