eur:
400.4
usd:
362.91
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Névtelen levél alapján indul gyámhivatali eljárás a Toller-ügyben

Kezdeményezték a két évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő Toller László szocialista parlamenti képviselő cselekvőképtelenné nyilvánítását a közelmúltban - közölte Pécs főjegyzője.

A baranyai megyeszékhely volt polgármesterét érintő eljárást egy névtelen levélíró kérte a gyámhivataltól - mondta Papp Judit.

Hozzátette: a pécsi önkormányzat elfogultságot jelentett az ügyben, ezért a közigazgatási hivatal a szekszárdi gyámhivatalt jelölte ki az eljárás lefolytatására.

Kilián Orsolya, Szekszárd jegyzője megerősítette a hírt. Beszámolt arról, hogy az illetékes ügyintéző megkezdte a konkrét eset vizsgálatát, felderíti azokat az adatokat, amelyek szükségesek az eljárás lefolytatásához, majd az ügyet átadják a bíróságnak.

A jegyző nem tudta meghatározni, mindez mennyi időt vesz igénybe, ez ugyanis esetenként eltérő lehet.

A pécsi gyámhivatal munkatársa általánosságban azt mondta, a szabályok szerint cselekvőképtelenné nyilvánítás esetén a hatóság felszólítja az érintett legközelebbi hozzátartozóit, kezdeményezzék a bírósági eljárást.

Ha ennek hatvan napon belül nem tesznek eleget, a gyámhivatal beszerzi a szükséges iratokat, orvosi véleményeket és maga fordul a bírósághoz, amely gondnokság alá helyezheti az érintettet - tette hozzá.

Arra a kérdésére, hogy a gondnokság alá helyezés Toller László esetében azt jelenti-e, hogy elveszítheti parlamenti mandátumát, a jegyző igennel felelt.

A szocialista politikus felesége, Toller Tünde az eljárás hírére reagálva azt közölte, hogy arról őt hivatalosan még senki nem értesítette. Furcsállja ugyanakkor, hogy a bejelentő nem vállalta a nevét, nem fedte fel kilétét.

Megjegyezte, hogy férje állapota változatlan, továbbra is éber kómában van, és otthon, családi körben ápolják.Révész Mária, a Fidesz pécsi elnöke azt mondta, hogy a "dolog benne volt a levegőben", hiszen Toller László régóta nem tudja ellátni feladatait.

Sajnálatos azonban hogy a kezdeményező nem vállalta a nyilvánosságot. Igaz, a legjobb az lett volna, ha maga a család kezdeményezi az eljárást - fűzte hozzá.

Tóth Bertalan, az MSZP pécsi elnöke azt mondta: az eljárást szomorúnak tartja, azt senki sem akarta a szocialista párton belül.

Hozzátette: az MSZP-nek akkor lesz feladata az ügyben, ha a jogerős bírósági döntéssel szükségessé válik új időközi választás kiírása és megtartása Toller László választókörzetében.

Toller László 2006. június 19-én, Dombóvár közelében szenvedett balesetet a szolgálati gépkocsiját vezető Szőke János társaságában, amikor egy szemből érkező, két teherautót előző személygépkocsival való ütközést próbálták elkerülni. Szőke János később a kórházban belehalt sérüléseibe, a politikus pedig tartós egészségkárosodást szenvedett.

A személygépkocsi vezetőjét halálos közlekedési baleset gondatlan okozásának vétségével vádolják, ügyét a Szekszárdi Városi Bíróság tárgyalja.

Toller László balesetével összefüggésben tavaly az MSZP és a Fidesz is kinyilvánította szándékát, hogy pontosítaná az országgyűlési képviselők jogállásának kérdését, azt azonban nem tudni, erre mikor kerülhet sor.

A két nagy párt közös szándékára és megegyezésére azért van szükség, mert a vonatkozó törvényeket csak kétharmados támogatással lehet módosítani.

Korábban a Fidesz pécsi szervezete azt kérte Szili Katalin házelnöktől, indítson eljárást Toller László vagyonnyilatkozatának és más bejelentési kötelezettségeinek jogszabályszerű teljesítéséről, és szüntesse meg a fennálló törvénytelenségeket és szabálytalanságokat.

A Fidesz emlékeztetett arra, hogy bár Toller 2006 júniusi balesete óta munkaképtelen, a parlament honlapján szereplő adatok szerint havonta átutalják neki a képviselői tiszteletdíjat és a költségtérítést.Az InfoRádió által megkérdezett, családjoggal foglalkozó ügyvéd elmondta: a hivatalnak eljárási kötelezettsége, hogy megvizsgálja az ügyet, de a gondnokság alá helyezés csak lehetőség.

A gyámhatóság ilyenkor megvizsgálja a kérés megalapozottságát, és ha vannak azt alátámasztó orvosi adatok, akkor megindítja az eljárást - tette hozzá Náday Judit.

Arra a kérdésre, hogy bárki bárkivel szemben kezdeményezhet-e ilyen eljárást, az ügyvéd azt mondta: ha semmilyen konkrét adat nem támasztja alá a megkeresést, akkor nem foglalkoznak vele.

Náday Judit közölte: a hatóságnak harminc napja van arra, hogy az eljárást lefolytassa.

Ez az eljárás alapvetően abból áll, hogy orvosi iratokat kérnek be - tette hozzá.

Az ügyvéd elmondta: a cselekvőképtelenné nyilvánítás azt jelenti, hogy nem tehet jognyilatkozatot, helyette a gondnoka jár el.

Parlamenti képviselő esetében ez azt jelenti, hogy megfosztják a mandátumától - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egészen új rakétákkal támadta Irán Izraelt, de a fegyverek látványos kudarcot vallottak

Az InfoRádónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a még tesztelés alatt álló rakéták 12-15 perc alatt képesek elérni Izraelt. Ennél nagyobb eredményt azonban egyelőre nem tudtak felmutatni az irániak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Elfoglalta az orosz haderő a Donyeck megyei Vuhledárt. Szerdán az ukrán hadsereg is elismerte, hogy kivonultak a városból. Az egyik ukrán műveleti csoport szerint azért adták fel a stratégiai fontosságú erődvárost, mert az orosz csapatok majdnem bekerítették őket. Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely szerint automatikusan felmentést kap minden vád alól az, aki katonai szolgálatot vállal az orosz haderőben, miközben büntetőeljárás zajlik ellene. Szintén felmentés jár azoknak, akiket elítéltek, de még nem kezdték el letölteni börtönbüntetésüket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×