eur:
399.24
usd:
360.48
bux:
73696.46
2024. október 2. szerda Petra

Kapitány Ágnes: Veszélyes mértékű az intolerancia

Veszélyes mértékű az intolerancia a magyarokban - mondta az InfoRádiónak adott interjújában Kapitány Ágnes szociológus. Az emberekben ma is van igény arra, hogy egy szeretetteljesebb világban éljenek, ám a társadalmi tapasztalataik ellentmondanak ennek - tette hozzá.

Az emberekben ma is van igény arra, hogy egy szeretetteljesebb világban éljenek, ám a társadalmi tapasztalataik ellentmondanak ennek - mutatott rá az értékkonlfiktusokra Kapitány Ágnes szociológus. Az individualizáció következménye a magányosság érzése, amellyel párhuzamosan a szolidaritás utáni vágy is jellemzi az embereket - mondta a kutató az InfoRádiónak adott interjújában.

Az emberei értékek sokszor konfliktusba kerülnek egymással, egyes területeken pedig értékhiány mutatkozik - mondta a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa.

Ördögi érzelmi kör

Kapitány Ágnes úgy véli: az emberekben felerősödött az individualizáció, ennek következtében megjelent a magány érzése, amiben közrejátszott, hogy felbomlottak a tradicionális közösségek. Emellett ugyanakkor van igény a szolidaritásra is.

Ördögi kör ez, hiszen az individualizációs folyamatok felerősítik a magányérzést, emiatt bizalmatlanság alakul ki, ez pedig erősebb individualizációhoz vezet - magyarázta az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa.

A politika fojtogat

A politika fojtogatja a civil szférát - véli Kapitány Ágnes, aki szerint fontos lenne, hogy a civil szervezetek megerősödjenek, mert hosszú évek óta erős a politikával szembeni bizalmatlanság.

A politika mintát ad az embereknek, s az a fajta politikai stílus, ami a közügyek intézését jellemzi példává vált a mindennapokban is. Rányomja bélyegét az emberek megnyilvánulásaira vagy az intézményes kapcsolatokra - közölte a szociológus.

Kapitány Ágnes szerint veszélyes mértékben intoleránssá váltak az emberek. Ez a személyközi kapcsolatokban vagy a politikai viszonyokban kommunikációképtelen állapotot eredményez.

Válság

A szociológus szerint annyiban mindenképpen értékválság van, hogy sok értékigény a negatív oldalról jelenik meg: például erős a jelenorientáció, így a jövőre vonatkozó értékek hiányoznak, emellett visszaszorul a minőségelv, helyette erős a mennyiségi értékek dominanciája.

Soha nem szabad lemondani arról, hogy egyszer értékkel telibb világban élhetünk - jelentette ki az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa, aki szerint veszélyes magatartás, ha mindent felülről, a nagypolitikától várunk.

Az embereknek sok lehetőségük van arra, hogy valóságos értékek szerint éljék az életüket, ezek szerint viszonyuljanak másokhoz és ilyeneket mutassanak fel - véli Kapitány Ágnes.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×