eur:
399.32
usd:
360.52
bux:
73635.31
2024. október 2. szerda Petra

Nem érkezett környezetre veszélyes anyag a Tiszába - a nap hírei

Útjelző emlékoszlopot avattak a schengeni övezet bővítése alkalmából Hegyeshalomban. Eddig több mint 880 ezren kaptak a jövő évre gázár- és távhőtámogatást. Emlékszoba nyílik Budapesten Illés György kétszeres Kossuth-díjas operatőr tiszteletére. A nap hírei 2007. december 22-én, szombaton.

Ünnepség a schengeni bővítés alkalmából

Útjelző emlékoszlopot avattak a schengeni övezet bővítése alkalmából rendezett hegyeshalmi ünnepségen.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy fogalmazott: mostantól a határok között húzódó, országokat, népeket elválasztó senki földje a demokrácia, a közös európai szabadság földje lesz, amely nem elválaszt, hanem összeköt.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke olyan jelképes eseménynek nevezte a schengeni nyitást, amelynek fontos következményei lesznek az európai lakosság számára. Hangsúlyozta: a határsorompók megszűnésében a népek egymás iránti bizalma fejeződik ki.

Az ünnepségen részt vett Robert Fico szlovák kormányfő, az osztrák belügyi tárca vezetője, valamint José Sócrates, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Portugália miniszterelnöke. Az avatásra meghívták a rendszerváltás óta eltelt időszak köztársasági elnökeit és miniszterelnökeit is.

A kérvényezők kérharmada már biztosan kap támogatást

December 21-ig csaknem 1 millió 300 ezer gázár- és távhőtámogatási kérelem érkezett a Magyar Államkincstárhoz, az igénylők közül több mint 880 ezren kaptak pozitív választ, hiánypótlásra mintegy 350 ezer beadványt küldtek vissza.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium emlékeztetett arra: azok, akik december 31-ig leadják a jövő évi energiatámogatási igényüket, januártól megkapják a hozzájárulást.

Nem minden őstermelőnek kell adószám


Csak a felvásárlóknak is értékesítő őstermelőknek kell kiváltaniuk adószámot legkésőbb január 15-ig. Herbály Imre, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke hangsúlyozta: az áfa-törvény változása nyomán azok az őstermelők nem válnak adóalannyá, akik alapvetően saját, illetve családi szükségletei kielégítésére termelnek és feleslegüket eseti jelleggel adják el piacon.

Hozzátette: ezeknek az embereknek az értékesítésről nem kell számlát, nyugtát sem kiállítaniuk, ám egy erre a tevékenységre jogosító őstermelői igazolványt ki kell váltani.

Sok volt az Ukrajnából érkezett szemét a Tiszában

Több mint hat és fél tonna kommunális hulladékot, 550 köbméter szerves anyagot és csaknem 200 köbméter uszadékfát szűrtek ki az elmúlt napokban a Tiszából Kiskörénél.

A hónap elején Ukrajna felől egy kisebb árhullámmal érkező hulladékszennyezés kiemelését december 11-én kezdték meg és a folyót a hétvégére sikerült teljesen megtisztítani. Környezetre veszélyes anyagot nem találtak a hulladék között.

Korábban Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára azt közölte: a kárelhárítás több millió forintos költségét a tárca az ukrán félre kívánja hárítani.Eljárás két soproni petárdázó fiú ellen

Egy 17 éves fiú súlyosan, társa könnyebben megsérült péntek éjszaka Sopronban, amikor közüzemi csatornába dobtak egy égő petárdát, amely gázrobbanást okozott.

Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a robbanásnak akkora volt az ereje, hogy a nyomás a fiatalokat 2-3 méterre repítette, nagy területen beszakította az aszfaltot és szinte krátert vájt az útba. Hozzátette: a két fiú ellen közveszély okozás vétsége miatt eljárást indítottak.

Heroinfogás Nagylaknál

Nagylaknál 150 millió forint értékű heroint foglaltak le a vámosok egy bolgár személyautóban. Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője közölte: a 65 éves bolgár sofőrt még péntek hajnalban ellenőrizték a határátkelőhelyen a magyar és román hatóságok.

Hozzátette: a pénzügyőröknek feltűnt, hogy a jármű utasterét átalakították, ezért az autót kábítószerkereső kutyával is átvizsgálták. Miután megbontották a gépkocsi hátsó üléstámláját, 20 csomagban összesen 10,5 kilogramm heroint találtak.

Elhunyt B. Nagy János operaénekes

Életének 68. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt B. Nagy János operaénekes, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész.

B. Nagy János az operaház örökös tagja és mesterművésze volt, az intézmény az énekest saját halottjának tekinti.

Emlékszoba Illés György tiszteletére

Emlékszoba nyílik Budapesten Illés György, kétszeres Kossuth-díjas operatőr tiszteletére.

Novák Emil, a Magyar Operatőrök Társaságának vezetőségi tagja elmondta: a XIV. kerületi Róna utcában január 25-én nyíló szobában Illés György fotói, kitüntetései, emléktárgyai mellett forgatókönyveket is láthatnak az érdeklődők, valamint megnézhetik a tavaly elhunyt operatőr alkotásait, s a róla, illetve tanítványairól készült portré- és dokumentumfilmeket.

Illés György életének 92. évében, tavaly júniusban hunyt el. A Magyar Mozgókép Mestere címmel kitüntetett művész hozta létre 1990-ben a Magyar Operatőrök Társaságát, amelynek később tiszteletbeli elnöke lett.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×