eur:
397.87
usd:
359.38
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Vasutassztrájk: menet közben változhat a vonat célállomása

A MÁV adatai szerint a vonatok több mint 50 százaléka közlekedik, és jelentős részük meg is érkezik a végállomásra - közölte a vasúttársaság kommunikációs igazgatósága. A vasút illetékese elmondta: érezhetően kevesebben utaznak, mint a szokásos hétfői napokon, mert az utasok elbizonytalanodtak.

A közlemény szerint a vasúttársaság forgalmi dolgozói "operatív irányítással" sikeresen szabályozzák a vasúti közlekedést. A forgalomirányításban résztvevők 90 százaléka dolgozik.

A budapesti pályaudvarok közül a Déli pályaudvarra továbbra is érkeznek és indulnak vonatok. A Keleti pályaudvar zsúfoltsága miatt a pécsi IC-k a Déli pályaudvarra érkeznek, és onnan is indulnak.

A szombathelyi, illetve a pécsi térségben, továbbá a dél-balatoni vonalon, ha késésekkel is, de járnak a vonatok. Az elővárosi vonatok egy részén is utazhatnak, így például Kőbánya-Kispest és Cegléd, Budapest és Pusztaszabolcs, Rákospalota-Újpest és Vác között, valamint a lajosmizsei vonalon. A távolsági forgalomban Hatvan-Miskolc-Sátoraljaújhely között is üzemel a vasút.

A Budapest-Miskolc vonalon Rákosig, a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon Kőbánya-felsőig, a Budapest-Cegléd vonalon Kőbánya-Kispestig, a Budapest-Szob vasútvonalon Rákospalota-Újpestig, az esztergomi vonalon Angyalföldig közlekednek a vonatok, és onnan is indulnak vissza. A Nyugatiban sztrájk van, ezért oda nem érkeznek, és onnan nem indulnak vonatok. A Déli pályaudvarról csak a martonvásári elővárosi vonatok nem közlekednek.

Miskolc térségében 11 óráig 42 vonat maradt ki a menetrendből, hét pedig rövidebb útvonalon közlekedett, a kocsivizsgálók, jegyvizsgálók és - kisebb arányban - a forgalmi szolgálattevők munkabeszüntetése miatt. Nyíregyháza-Szerencs között alkalomszerűen közlekedik egy-egy személyvonat, az IP motorkocsik Ózd, Tiszaújváros felé közlekednek. Debrecenben és Püspökladányban a forgalomirányítók biztosítják a vonatok közlekedését.

Püspökladány és Biharkeresztes között az állomásokon egy-két kivétellel mindenki sztrájkol, így nem közlekedhetnek a vonatok. A mellékvonalakon általánosságban kiszámíthatatlan a közlekedés, például Mátészalka felé eddig egy motorvonat tudott indulni. A nyíregyházi, illetve debreceni térség mellékvonalain is hasonló a helyzet.

Reggel sem Szegedről, sem Békéscsabáról nem indultak el hat óra után a vonatok. A vezénylés átszervezésével 35-40 százalékban sikerült biztosítani a közlekedést a délelőtti órákra. Elsősorban kocsivizsgálók és vonatkísérők körében nagy a sztrájkolók száma.

A Budapest-Kelebia vonal rendben üzemel, beleértve a határforgalmat is. Kiskunhalas-Kiskunfélegyháza, valamint Kiskunhalas-Baja-Bátaszék között közlekednek a vonatok. A Szeged-Cegléd vonalon reggelhez képest javult a helyzet: Szatymazon 10 órakor indult meg a forgalom.

A szegedi pályaudvar nem indít és nem fogad vonatokat a sztrájk miatt, így Szeged-Rendezőről, illetve Kiskundorozsmáról indulnak, illetve fordulnak vissza a vonatok Budapest felé. Békéscsabán szintén akadozik a vasúti közlekedés.

A vésztői térségben részleges vonatkimaradások vannak. Mezőhegyes térségében részleges a forgalom. Szeged-Békéscsaba között, illetőleg Szeged-Rókus és Telekgerendás között járnak a vonatok. Telekgerendás és Békéscsaba között a vasút autóbusszal szállítja az utasokat.

A Lakitelek-Kunszentmárton közötti szakaszon jelenleg nem sok vonat jár, mivel Csépán sztrájkolnak a vasutasok. A Hódmezővásárhely és Szolnok vonalon csak Martfőig jutnak el a vonatok.

Pécs környékén a fővonalakon a közlekedés rendben zajlik. Pécsett hétfő reggel az IC vonatok elindultak, mert az éjszakai műszakban dolgozók előkészítették a szerelvényt. A kocsivizsgálók sztrájkba léptek, de 8 óra 45 perckor átszervezték a munkát, ennek köszönhetően a távolsági és IC vonatok elindultak, kivéve egyet, amelynek a jegyvizsgálója sztrájkolt.

Siófok és Tab között egy pár vonat maradt el, Kaposvár-Fonyód között két pár vonat részlegesen maradt ki a menetrendből. Bakatonkeresztúr-Somogyszob között egy vonatpár, Somogyszob-Nagyatád között négy vonatpár, Godisa-Komló között három vonatpár, Szentlőrinc-Sellye között két vonatpár, Pécs-Pécsvárad, illetve Áta és Pécs között egy vonatpár nem közlekedett.

A jelenlegi - legfrissebb - helyzet szerint a Godisa-Komló, a Szentlőrinc-Sellye és a Somogyszob-Nagyatád közötti vonalon nem közlekednek a vonatok, Marcaliban és Nagyatádon sztrájkolnak. A Budapestre tartó vonatok eljutnak a fővárosba, de menet közben változhat a célállomás, így például Budapest Keleti helyett a Déli pályaudvarra érkezett néhány vonat.

Szombathely térségében minden irányban közlekednek a vonatok, fennakadás nincs. Százalékos arányban délelőtt a munkába vezényelt létszám tíz százaléka csatlakozott a sztrájkhoz. Legtöbben a forgalommal összefüggő munkakörökben dolgoznak a sztrájkolók közül.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×