eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Sokan mégis felvették a munkát

Annak ellenére, hogy Békés megyében a közlekedési dolgozók 80 százaléka jelezte előre, hogy csatlakozik a sztrájkhoz, hétfőn hajnalban mindössze 40 százalékuk nem vette fel a munkát.

A Volán dolgozói reggel üzemkezdettől fél hétig sztrájkoltak, az alacsony részvétel miatt azonban ekkor elkezdték a munkát. A Békés megyei közlekedési szakszervezet vezetője az InfoRádióban azt mondta: legkésőbb nyolc órára helyreáll a buszközlekedés a megyében.

Hoffmann Antal bírálta a Közúti Közlekedési Szakszervezet vezetőit, akik abban állapodtak meg a kormánnyal, hogy 2008 végéig nem szerveznek munkabeszüntetést olyan kérdésben, amely nem tartozik közvetlen munkáltatói határkörbe.

Szintén nem ért egyet a megállapodással a Közúti Közlekedési Független Szakszervezet Vas megyei elnöke. Németh Károly az InfoRádióban azt mondta: a Volán-társaságok privatizációja előtt nem lett volna szabad így megkötni az érdekképviseletek kezét.

Vas megyében a buszok menetrend szerint közlekednek, a vasúton azonban fennakadásra kell számítani.

Követeléseik nem változtak

A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok társadalombiztosítási követeléseik alátámasztására hirdettek általános országos sztrájkot határozatlan időre. A Liga elnöke közölte: követeléseik nem változtak.

Azt várják, hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítás privatizációját lehetővé tevő törvényjavaslatot, amelyről hétfőn szavaz az Országgyűlés, illetve tiltakoznak az új nyugdíjszámítás szabálya ellen, amely 8-10 százalékos nyugdíjcsökkenést jelent a januártól nyugdíjba vonulóknak.

A hétfői általános sztrájkban a vasútnál, az egészségügyben, a közoktatásban, a repülőtéren, az elektronikai iparban, két Volán-társaságnál, illetve más szervezeteknél dolgozók vesznek részt.

Gaskó István közvélemény-kutatási adatokra utalva elmondta: a követeléseiket a megkérdezettek 70 százaléka fontosnak tartja, 63 százaléka pedig elfogadhatónak nevezte ennek követelésére a sztrájkot.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke úgy ítéli meg, hogy a kormány megállapodása a Volán, a BKV, a MÁV egy részét képviselő érdekképviselettel a gondok elodázását jelenti, és ezekben a kabinet a befektetői lobbi érdekeit képviseli a közérdekkel szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×