eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Kórházi sztrájk: megfenyegették őket?

Nem sztrájkoltak egységesen az egészségügyi intézmények dolgozói. Több kórházban a betegek érdekei és az év végi kötelező szabadságolások miatt nem tartottak munkabeszűntetést. Az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint azonban megfélemlítették a dolgozókat.

A Heim Pál Gyermekkórházban 80 dolgozó sztrájkolt, de ez nem okozott nagy fennakadást.

Lápossy Árpád, a sztrájkbizottság elnöke azt mondta: az egészségügy gondjait nem oldják meg a magánbiztosítók, ettől az orvosoknak és az ápolóknak nem lesz több a pénzük, így az ellátás sem lesz jobb.

Ostobaságnak tartom azt a kijelentést, hogy a magánbiztosítóktól jó lesz a betegellátás, az ugyanis attól függ, milyen az oktatás. Ha jó az oktatás, és ebben az országban az orvosok oktatása jó, akkor jó lesz a betegellátás. Illetve a szolgáltatás, a szolgáltatók felszereltsége dönti el ezt - mondta Lápossy Árpád.

A kazincbarcikai kórház körülbelül 20 orvosa sztrjákolt, tiltakozásul az egészségbiztosítási pénztárak modellváltása ellen.

Váradi József szülész-nőgyógyász az InfoRádió kérdésére elmondta: a szakdolgozók az orvosok munkabeszüntetése miatt a sztrájk passzív résztvevői voltak.

Az önkormányzattal az a gondunk, hogy szerintünk a kórház-privatizáció kicsit erőltetett ütemben halad, és ez ellen szeretnénk tiltakozni - jelentette ki.

Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint megfélemlítették a dolgozókat, így volt, aki nem merte beszüntetni a munkát a meghirdetett sztrájk idejére.

Idén már több ezren elvesztették a munkahelyüket a "nagyszerű struktúra-átalakításban", és ha ehhez még az igen jó szándékú főnök meg is fenyegeti a munkavállalókat, akkor nem lehet a sztrájkjogot szabadon gyakorolni. Nagyon kiszolgáltatottak a munkavállalóink - mondta.

Baján, a városi kórházban 8 és 10 óra között csak a sürgős eseteket fogadták. Ózdon pedig az Almási Balogh Pál Kórházban délután szüntették be néhány órára a munkát az orvosok, de ez a betegellátásban nem okozott zavart.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×