eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Tarlós azokról, akik megvásárolják "Lenin politikai hőskölteményeit"

A Fidesz felmérése szerint az emberek több mint háromnegyede nem kér a több-biztosítós rendszerből, mondta Tarlós István, a nagyobbik ellenzéki párt népszavazási kampányának vezetője.

A Fidesz 250.000 embert hívott fel telefonon, azt tudakolva, akarják-e az emberek, hogy a parlamenti képviselők hétfőn megszavazzák a több-biztosítós egészségügyi rendszer bevezetéséről szóló törvényt.

Tarlós István, a Polgári Szociális Bázis és a Szociális Népszavazás 2008 kampányának vezetője elmondta, hogy a megkérdezettek több mint háromnegyede, pontosan 76,3 százaléka közölte: nem kér a több-biztosítós rendszerből.

Tarlós István kijelentette, ha a koalíció mégis megszavazza a törvényt, akkor az emberek többségének akaratával megy szembe.

Az ellenzéki politikus szerint az SZDSZ valamivel megint ráerőszakolta magát az MSZP-re, ezért hagyta a miniszterelnök, hogy a kisebbik kormányzópárt döntsön a törvényjavaslat lényeges kérdéseiben.

Tarlós István azt mondta, a miniszterelnök helytelenül vevőnek tartja a betegeket, mert a vevő az, "aki mozijegyet vesz, vagy betér az antikváriumba, és megvásárolja Lenin politikai hőskölteményeit".

Aki bemegy a kórházba, vagy az orvoshoz, az beteg, aki kiszolgáltatott, és szeretne meggyógyulni - tette hozzá.

Hozzátette, a több-biztosítós rendszer miatt az adminisztrációs költségek a tízszeresükre emelkednek, amit a biztosító cégek nem vállalnak magukra. A politikus szerint ezért emelkedni fognak a járulékok.

Tarlós István szerint a biztosítók a jövedelemskála felső 10-15 százalékában elhelyezkedőket választják majd ki, így az állami társadalombiztosításnál a forrásoknak maximum 65 százaléka marad, és ez a társadalombiztosítás csődjéhez vezet.Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint a helytelen kérdésfeltevés az emberek becsapása.

A védőoltásokról például lehet úgy is kérdezni, hogy vajon szeretik-e az emberek, ha tűvel szurkálják őket. A többség erre biztosan nemet mond, közben azonban mindenki tudja, hogy az oltás őt védi - fogalmazott.

A kormányszóvivő úgy látja, hasonló a helyzet most is: rendet kell tenni, hogy végre a páciens legyen a főnök az egészségügyben, és érte dolgozzon orvostól a gyógyszercégig mindenki.

Egy dolog változik ugyanis az új, egy biztosítós-több pénztáras rendszerben: a kórházaknak, rendelőknek és a többi szolgáltatónak versenyeznie kell egymással, hogy a beteg úgy érezze, mindent megtettek az ő érdekében - közölte.

Kiemelte: eközben maradéktalanul érvényesülnek a mostani rendszer alapelvei is.

Aki most is biztosított, az az új rendszerben is az lesz, hiszen az egészségügy finanszírozása a jövőben is az egységes nemzeti kockázatközösségen alapuló, szolidaritáselvű, kötelező társadalombiztosítás keretében történik - mondta Daróczi Dávid.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×