eur:
397.89
usd:
359.4
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Gaskó: "Ilyenkor még a diktátorok is meghátrálnak"

Az egészségbiztosítási törvénytervezet visszavonását követelték a Liga Szakszervezetek által meghirdetett szombat délelőtti demonstráción. Huszonegy érdekképviselet vesz részt a hétfői országos sztrájkban - közölte a Liga Szakszervezetek elnöke. Gaskó István azt mondta: ha az Országgyűlés megszavazza az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényt, akkor a köztársasági elnökhöz fordulnak.

A Liga Szakszervezetek által meghirdetett szombat délelőtti demonstráció a rendezők bejelentése szerint körülbelül negyedórás késéssel kezdődött, mert a rossz időjárás miatt több csoport is jelezte, hogy nem ér időben a helyszínre.

Az Alkotmány utcának a Kossuth tér és Kozma Ferenc utca közé eső szakaszát kordonokkal zárták le, ezeken belül állították fel a szónoki pódiumot, amelyen a rendezők elhelyeztek egy műanyag csontvázat is. A demonstrálóknak az utca több pontján is "Liga Szakszervezetek" feliratú fehér zászlókat, illetve "maradjunk együtt, mentsük meg a TB-t", valamint "az ember számítson, ne a profit" feliratú sárga transzparenseket osztanak az aktivisták.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a demonstráción kiemelte: gőgös a kormány, és egyre aggresszívebben akarja ráerőltetni akaratát a népre, annak ellenére, hogy a közvélemény kutatások is azt igazolják, az emberek döntő többsége nem szeretné ezt.

A szakszervezeti vezető szerint ez más demokratikus országban ilyen arányú tiltakozás mellett nem történhetne meg.

"Ilyenkor még a diktátorok is meghátrálnak. Útját kell állnunk a kormány felelőtlen elszántságának, tüntetésekkel és sztrájkokkal" - emelte ki Gaskó István.

Az érdekképviseleti vezető hangsúlyozta: ha a parlament hétfőn megszavazza az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, felkérik a köztársasági elnököt, hogy minden törvényes eszközzel akadályozza meg annak életbe lépését.

A Liga Szakszervezetek elnöke bejelentette, hogy 21 érdekképviselet vesz részt a hétfői országos sztrájkban.

Éger: A felelősök "nem maradnak büntetlenül"


Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×