eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Vizi E. Szilveszter: Válságban van az egészségügy

Szükség van a reformra, mert a magyar egészségügy válságban van - véli Vizi E. Szilveszter. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint az alapbiztosításban meg kell őrizni a szolidaritás elvét, erre lehet kiegészítő biztosításokat építeni. Hozzátette: emelni kell a nyugdíjkorhatárt, különben összeomlik a nyugdíjrendszer.

A világon mindenhol szükség van az egészségügyi rendszerek átalakítására. A fizika és a biológia fejlődésének köszönhetően ugyanis manapság olyan diagnosztikai és terápiás eljárásokat alkalmaznak az orvosok, amelyek rendkívül drágák - mondta az InfoRádióban a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Vizi E. Szilveszter hozzátette: ezzel együtt az átlagos élettartam világszerte 4-5 évvel emelkedett az elmúlt évtizedekben, amely szintén nagy kihívás elé állítja az egészségügyi rendszereket.

Az akadémia elnöke szerint a reformra ezért mindenképpen szükség van, ő azonban egy olyan biztosítási rendszert tart elfogadhatónak, amelyben mindenkinek van egy szolidaritási elven működő alapbiztosítása, amely mellett kiegészítő biztosítások is köthetők.

A tudós a modern társadalmak másik problémájának a demográfiai krízist tartja. Mint mondta, 20-30 év múlva Európának jelentős munkaerőhiánnyal kell szembenéznie.

Vizi E. Szilveszter úgy látja: Magyarországon is szükség van a nyugdíjkorhatár emelésére, tarthatatlan ugyanis, hogy az emberek többsége 57 évesen már nem dolgozik.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×