eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Szili Katalin levele Gyurcsánynak: halasszák el a szavazást!

Az Országgyűlés szocialista elnöke aggályait fogalmazta meg az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban az MSZP frakcióülésén. Szili Katalin levélben javasolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Lendvai Ildikó frakcióvezetőnek, hogy halasszák februárra a törvény végszavazását.

Az Országgyűlés szocialista elnöke aggályosnak tartja az egészségbiztosítási törvény tervezetét, ezért azt javasolja Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Lendvai Ildikó frakcióvezetőnek, hogy halasszák februárra a törvény végszavazását.

Szili Katalin a távirati irodának elmondta: a levélben azt is kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a törvény már elkészült végrehajtási szabályait.

Budai Bernadett kormányszóvivő a levél kapcsán közölte: a kormány nem tervezi, hogy a végszavazás elhalasztását kérje, főleg annak fényében, hogy kedden az Országgyűlés elfogadta a kormány által támogatott összes módosító indítványt.

A kormánynak továbbra is az a meggyőződése, hogy az egészségügy átalakításával elérendő célokat az szolgálja, ha január 1-től életbe léphet a törvény és a pénztárak elkezdhetik a működésüket - tette hozzá Budai Bernadett.

A kormányszóvivő kijelentette, ennek feltétele, hogy december 17-én meglegyen az egészségbiztosítási törvény végszavazása és a parlament elfogadja a jogszabályt.

Az MSZP képviselőcsoportjának keddi ülése után Lendvai Ildikó azt mondta, hogy az előterjesztést a frakció a december 17-i zárószavazáson egyhangúlag támogatni fogja, a szavazás alól felmentést senki sem kért.

A szocialista frakcióvezető elmondta: Szili Katalin egy hivatalos programja miatt a frakcióülés közepén távozott, de a vita még folytatódott és ezt követően volt szavazás.

A levéllel kapcsolatban Lendvai Ildikó közölte, pénteken Szili Katalintól, mint a fenntartható fejlődés munkacsoport vezetőjétől kapott egy levelet, amelyben a Házelnök felvetette, vagy még egy átbeszélő frakcióülésre lenne szükség vagy az egészségbiztosítási törvény végszavazásának elhalasztására. Ebből - mint mondta - az első megvalósult a második felvetésről pedig szavaztak.

Az Országgyűlés kedden szavazott az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványokról; a kormány által támogatott javaslatok megkapták a szükséges többséget.

A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja közölte: elutasítja a törvényjavaslatot, amelyről a tervek szerint hétfőn szavaz az Országgyűlés.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×