eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Megállapodott a kormány és három vasutas szakszervezet

Visszavonta a december 17-re meghirdetett sztrájkfelhívását a Vasutasok Szakszervezete, miután megállapodás született a kormány és három vasutas érdekvédelmi képviselet között a vasúti mellékvonalak üzemeltetésének kérdéseiről. A megállapodást egyedül elutasító Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete továbbra is fenntartja sztrájkfelhívását.

Visszavonta a december 17-re meghirdetett sztrájkfelhívását a Vasutasok Szakszervezete, miután a kormány nevében tárgyaló Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megállapodott három vasutas érdekvédelmi szervezettel a vasúti mellékvonalak üzemeltetésének kérdéseiről.

A megállapodást a Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete írta alá. A megegyezést a MÁV Zrt. is tudomásul vette.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete vállalta, hogy a megállapodásban rögzítettek megváltoztatására sztrájkot nem kezdeményez.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete a jelen lévő szakszervezetek közül egyedüliként nem írta alá a megállapodást, sztrájkfelhívását továbbra is fenntartja.

A megállapodás lényege, hogy a minisztérium a vizsgált 38 mellékvonalból 26 esetében a teljes 2007/2008. menetrendi évre, 12 vonal esetében pedig 2008. május végéig rendeli meg a vasúti közszolgáltatást.

A működési reformról, illetve az esetleges szolgáltató-váltásról tovább egyeztetnek, és áttekintik az idén márciusban 14+5 vasútvonalon felfüggesztett vasúti személyszállítás gazdasági és társadalmi hatásait.

A kormány az esetleges szolgáltató-váltás és a térségi vasutak kialakítását célzó tárgyalások, pályázati eljárások során kiemelten kezeli az érintett munkavállalók továbbfoglalkoztatását.

A további tárgyalásokra a résztvevők Vasúti Egyeztető Bizottságot hoznak létre, amely első ülését januárban tartja.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×