eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Formálódik az új egészségügy - ez történt a Parlamentben

Szavazott a parlament az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz és a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokról, a szocialista és szabad demokrata képviselők többsége támogatta a kormánypárti előterjesztéseket. Döntöttek a zaklatás Büntető törvénykönyvbe emeléséről is.

Összesen 318 módosító javaslat érkezett az egészségbiztosítási törvény tervezetéhez. Ebből 93-at visszavontak, így összesen 225 javaslatról kellett dönteniük a képviselőknek. A koalíciós pártok között előzetesen egyezség született az indítványokról.

A módosítások után kialakult egészségbiztosítási törvénytervezet szerint a betegek évente egyszer válthatnak majd biztosítót, minden év október 15. és november 15. között.

A pénztárak kötelesek lesznek egy úgynevezett pénztári kártya kibocsátására, amellyel igazolhatják a betegek, hogy mely biztosítóhoz tartoznak, és kiváltja majd a TAJ-kártyát.

Változik a vezetés

A korábbiakhoz képest változott a pénztárak igazgatóságának elnöksége is: az elnököt az állam adja, és továbbra is három állami és három magánbiztosító-társasági tagja lesz a testületnek. Az elnök azonban nem rendelkezik majd többletszavazattal, így szavazategyenlőség esetén a tagoknak muszáj lesz egyezségre jutniuk.

A pénztárak átvállalhatják majd a betegektől a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, előbbit csak abban az esetben, ha a páciens részt vesz a kötelezően előírt szűrővizsgálatokon. A befektetőknek a 22 pénztárra történő licitáláskor biztosítottonként minimum 12 ezer forintot kell majd kínálniuk.

Az egészségügyi szolgáltatóknak a beszedett vizitdíj és kórházi napidíj 30 százalékát alkalmazottainak javadalmazására kell fordítaniuk.

Minden pénztár köteles lesz vezető beosztásban gyógyszerészt is foglalkoztatni, és szerepel az elfogadott javaslatok között a pénztártagok ellátásának garanciájáról szóló indítvány is. Bekerült a törvényjavaslatba az is, hogy az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása nemzeti kockázatközösségen és kötelező társadalombiztosításon alapul, és szolidaritás elvű.

Zárószavazás hétfőn

A Fidesz csupán egyetlen indítványról szavazott, mégpedig a vizitdíj és a napidíj eltörléséről. Ezt végül a parlamenti többség nem támogatta, noha az indítványt eredetileg előterjesztő szocialista Tóth Károly igennel szavazott.

Az ellenzéki párt szóvivője szerint a kormánynak vissza kellene vonnia a javaslatot, mert a betegeknek csak kára származik az új rendszerből.

Az egészségbiztosítási törvény zárószavazása december 17-én lesz, és a koalíciós pártok képviselőinek szavaiból úgy tűnik: az MSZP és az SZDSZ egységesen fogja megszavazni a törvényt.

Ha a törvényjavaslatot december 17-én elfogadja az Országgyűlés, akkor január elsejével 22 egészségbiztosítási pénztár jön létre, de működésüket csak 2009. január elsején kezdik meg.Több pénz a mentőknek

A kormánypárti frakciók mellett a Fidesz és a KDNP képviselői is megszavazták a jövő évi költségvetéshez benyújtott, a kormány által támogatott módosító indítványokat.

A pénzügyminiszter előzőleg zárszavában azt mondta: több előterjesztéssel egyetért a kabinet, de a jövő évi költségvetés bevételi és kiadási főösszege nem változhat, csak fejezeteken belüli átcsoportosításokról lehet szó.

Veres János példaként említette, hogy támogatják a jelenleg 36.800 forintos köztisztviselői illetményalap 38.650 forintra emelését, az egyetemi tanárok, a bírók és az ügyészek alapilletményének rendezését, az Országos Mentőszolgálatnak szánt összeg 1 milliárd forintos kiegészítését, valamint, hogy az előirányzat módosítása nélkül túlléphető legyen a jövő évi gázár-kompenzációs összeg.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke később azt mondta: azért szavazták meg a módosító indítványokat, mert azok között nem volt olyan elem, amelyet ne tudtak volna elfogadni.

Büntetik a zaklatást

Elfogadta az Országgyűlés azt a jogszabályt is, amely a Büntető törvénykönyvbe új tényállásként veszi be a zaklatást, és minősített esetekben akár háromévi börtönnel bünteti.

A jogszabály a zaklatásnak azokat a formáit rendeli büntetni, ha valakit a magánéletében tartósan háborgatnak - mondta az InfoRádiónak Juhász Géza volt jogvédő. Az elkövetési formák közül a törvény kiemeli a telekommunikációs eszközön keresztüli zaklatást és a bűncselekmény elkövetésével való fenyegetést.

Súlyosabban bünteti a törvény, ha a zaklatás sértettje az elkövető házastársa vagy volt házastársa, vagy annak nevelése, felügyelete, gondozása alá tartozó személy - magyarázta Juhász Géza.

A törvény ugyanakkor nem rendelkezik a munkahelyi zaklatásról, azok - ideértve a szexuális zaklatás esetkörét is - továbbra is komoly szankció nélkül maradnak - közölte a volt jogvédő.

Juhász Géza hozzáfűzte: az esélyegyenlőségi törvény rendelkezik ugyan a munkahelyi zaklatás meghatározásáról, komoly szankciót azonban nem rendel hozzá.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×