eur:
397.18
usd:
356.58
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Szövegértelmezésben az élmezőnyben vannak a magyar tanulók

Az élmezőnyben végeztek a magyar diákok a PIRLS elnevezésű nemzetközi szövegértési vizsgálaton, amelyen 45 oktatási rendszer vett részt - jelentette be Hiller István szakminiszter.

A 2006-ban, a negyedik osztályos általános iskolás diákok körében elvégzett felmérésben csupán négy ország előzte meg Magyarországot.

A javulás az előző öt évvel ezelőtti vizsgálathoz képest szignifikáns, Magyarország nyolc ponttal jobb eredményt ért el - hangsúlyozta a miniszter.

A PIRLS-vizsgálaton Magyarországnál jobban csak Oroszország, Hongkong, Luxemburg és Kanadából Alberta tartomány szerepelt. Hasonló eredményt produkált a felmérésen 10 oktatási rendszer, többek között Szingapúr, Olaszország, Svédország, Németország és Hollandia.

Gyengébben szerepelt 30 oktatási rendszer, köztük az Egyesült Államok, Anglia, Franciaország, Spanyolország, Ausztria és Románia.

A felmérés szerint a nemzetközi átlagnál jobbak az eredményeink az irodalmi jellegű szövegeknél, mint a tudományos jellegűeknél. Sikeresek voltak a tanulók az értelmezést, összefoglalást és értékelést igénylő feladatoknál, és a lányok és fiúk által elért eredmények között kisebb volt a különbség, mint az átlag.

Az is kiderült, hogy a magyar tanulók többet olvasnak, mint a nemzetközi átlag. A diákok olvasás iránti attitűdje és olvasói önképe a nemzetközi átlag szintjén mozgott.

Hiller István az eredményeket úgy összegezte, hogy az "út, amelyen járunk jó, tovább fogunk menni".

A tárca vezetője szerint a javulás az olvasási és szövegértési képességek megerősítésére hozott intézkedések eredménye. A miniszter ugyanakkor óvatos optimizmussal beszélt.

Alsó tagozaton nincsenek problémák, de ezt tovább kell vinni, hogy a PISA-felmérés, amely a 15 évesek kompetenciáit méri, hasonló eredményeket hozzon.

Balázsi Ildikó, az Oktatási Hivatal nemzeti koordinátora elmondta, hogy a felmérésben országosan 150 iskola vett részt, mintegy 4-5 ezer tíz éves gyermeket vontak be. A vizsgálatban résztvevő intézményeket véletlenszerűen választotta ki a nemzetközi központ.

Ismertetése szerint a diákoknak kétféle feladatot kellett megoldaniuk. A kétszer negyven perces felmérés során találkoztak rövid történetekkel, mesékkel, hosszabb irodalmi művekből vett részletekkel, illetve természettudományos, földrajzi, életrajzi leírásokkal, útmutatókkal.

A feladatok megoldásakor az információk visszakeresése és egyenes következtések levonása mellett a szöveg értelmezését, összefoglalását és értékelését várták el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×