eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Szerencsi erőmű: naponta 200 teherautó a világörökségi területen

Lehet-e a világörökséghez tartozó területen csaknem 50 megawatt teljesítményű erőművet építeni, ahová naponta 200 teherjármű szállítja majd a tüzelőanyagot, a szalmát? - kérdezték a létesítmény ellenzői az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának ülésén.

A meghívott helyi civil szervezetek képviselői szerint a válasz egyértelműen nem. Ezen a véleményen volt Koncz Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, illetve Fejérdi Tamás, a világörökség-védelmi bizottság részéről.

Rónavölgyi Endréné szocialista országgyűlési képviselő és Szerencs polgármestere ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a területen helyenként 26 százalékos a munkanélküliség és a 4.000 szőlőművelőn, a náluk dolgozó 15.000 idénymunkáson kívül 100.000 zempléni jogos igénye, hogy legyen munkája.

Közölte: az erőmű engedélyezésekor mindenben a jogszabályok szerint jártak el az engedélyező hatóságok, önkormányzatok, a létesítmény az európai normák szerint épül meg, és végső soron környezetvédelmi célokat szolgál, mert mezőgazdasági hulladékokat hasznosít. Az erőmű nem a világörökségi területen, hanem annak védőzónájában épül egy ipari parkban, amely nem áll védettség alatt.

A szerencsi polgármester szerint a nagymennyiségű tüzelőanyag odaszállítása miatt nem az erőművet kellene leállítani, hanem végre Zemplénben is gondot kellene fordítani az útépítésre.

Rónavölgyi Endréné kifogásolta azt is, hogy a civilek az UNESCO-központhoz fordultak panaszukkal, kivitték a magyar ügyet nemzetközi színtérre, pedig azt előbb itt kellett volna megoldani.

Fejérdi Tamás viszont arról tájékoztatta a bizottságot, hogy egy ilyen mértékű beruházásról hivatalból kötelessége tájékoztatni az országnak az UNESCO Központot. Hangsúlyozta, ami a világörökség területén történik, az nem csupán egy megye vagy egy ország ügye, hanem nemzetközi vonatkozásai vannak.

Az szerinte is igaz, hogy jogsértés nem történt az erőmű engedélyeztetése során, ugyanakkor a világörökségi státussal együtt a területre kidolgozott kezelési tervnek sem felel meg ez a beruházás.

Azonban kellő törvényi felhatalmazás nélkül ennek a kezelési tervnek nincs jogi érvénye, a helyi önkormányzatokon múlott, hogy miként és mennyiben alkalmazzák azt területrendezési szabályozásukban.

Nagy Andor (KDNP), a bizottság alelnöke kifejezte: nem tudja eldönteni, hogy a megszólalók közül kinek volt igaza, valamennyi vélemény meggyőzően hangzott. Attól viszont, hogy egy engedélyezés jogszerű volt, még lehetnek ezzel problémák.

A világörökségi területek kezelési terveinek érvényesülését törvénnyel kellene elősegíteni - tette hozzá.

Katona Kálmán (MDF), a bizottság elnöke szerint is szükség volna a probléma jogi környezetének értékelésére, arra, hogy kérjék a kormánytól a világörökséghez tartozó területek kellő védelmét garantáló törvény, vagy törvénymódosítás előkészítését.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×