eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

"Ez az utolsó nagy lehetőség a felsőoktatás számára"

A felsőoktatásban évek óta zajló változások célja a használható diploma, a piaci igényekkel összehangolt képzési szerkezet - hangzott el az Új utakon a felsőoktatás című konferencián. A felsőoktatási intézmények fejlesztéseikhez jelentős pályázati forrásokhoz juthatnak, amelyeket elsősorban a minőségjavításra célszerű felhasználniuk.

A természettudományos, mérnök- és informatikus-képzésben még van fejlesztési lehetőség, pedagógusból, társadalomtudománnyal foglalkozó szakemberből kevesebb kell - összegezte a fő tendenciát az oktatási tárca felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára.

Manherz Károly kijelentette: a felsőoktatás terén már a következő évekre, sőt évtizedekre kell tervezni, számolni kell többek között azzal, hogy csökken a felvételizők száma, mint ahogy az elmúlt három évben is tapasztalható volt, így az intézményeknek erre is készülniük kell.

A szakállamtitkár nagyon fontosnak tartja, hogy a magyar felsőoktatás nemcsak a túlélés, hanem a szellemi kapacitás, az intézmények rangja és a regionális szerepük megőrzése végett is bekapcsolódjanak az élethosszig tartó tanulás folyamatába; kínáljanak modulokat az átképzésre, a pályamódosításra, új szakképzettségekre.

A felnőttképzési formák még költségtérítésesek, de a szakember reméli, hogy bekerülhetnek az állami finanszírozásba.

Manherz Károly kiemelte: a képzési szerkezet kialakításakor szorosabban kell együttműködni a gazdasági szereplőkkel.

A minisztérium tárgyalássorozatba kezdett a gyáriparosokkal, de az új szakok alapításánál egyelőre nem sikerült tisztázni, mire van szüksége a piacnak.

Az utolsó nagy lehetőség

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főigazgatója a 2008 végéig elérhető konkrét pályázati lehetőségeket ismertette. Elmondta, hogy a felsőoktatás önálló prioritásként került be a Társadalmi Megújulás Operatív Programjába.

Az ágazatnak le kell dolgoznia európai versenyhátrányát, növelni kell a kutatás-fejlesztés kapacitásait és javítani kell a felsőoktatás egészének minőségét. A források főként pályázati úton érhetők el - tette hozzá Köpeczi Bócz Tamás.

Itt már van most is egy kiírt pályázat, a pályázati összeg 50 százaléka már elérhető, azonban nagyon felhívom arra a figyelmet, hogy jellemzően nem épületben szeretnénk ezt viszontlátni, hanem az oktatás minőségének, gyakorlatorientáltságának, a k+f tevékenység hátterének megerősítése révén - hangsúlyozta az NFÜ főigazgatója.

Köpeczi Bócz Tamás kiemelte: ez az utolsó alkalom, amikor a felsőoktatás ekkora támogatást kaphat, a források felhasználása az ágazat felelőssége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×