eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Hack Péter: Jó esélye lenne egy új liberális pártnak

Egy jobboldali liberális értékeket képviselő pártnak nagy sikere lehet Magyarországon - véli Hack Péter jogász, a Szabad Demokraták Szövetségének egykori tagja. Az elmúlt napokban a párt több alapítója fogalmazott hasonlóan.

Hack Péter az InfoRádiónak elmondta: a Beszélő folyóirat által szervezett eszmecserére az SZDSZ korábbi politikusai közül rajta kívül meghívták Bauer Tamást és Kis Jánost is.

Arról kérdezték őket, hogy szükségesnek és lehetségesnek tartják-e  új pártok, köztük egy liberális megalakulását a következő választások előtt.

A közvélemény-kutatási adatok szerint rendkívüli mértékben növekedett a bizonytalanok száma, különösen a fiatalok körében, másrészt a lengyel választás is azt mutatja, hogy egy jobboldali liberális pártnak nagy választói támogatottsága lehet egy hasonló helyzetben lévő országban - fogalmazott a korábbi politikus.

A jogász ugyanakkor úgy véli, hogy még nincs itt az a történelmi momentum, ami elindíthatna egy ilyen szerveződést Magyarországon, de ha továbbra is az elmúlt két-három évihez hasonló irányban mozog a politika, akkor akár már a 2009-es európai parlamenti választások előtt beállhat ez a helyzet.

Hack Péter emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint egy százalék körül alakul, így szerinte egy szabadelvű gondolkodónak elsősorban a liberális szavazók helyzete miatt kell aggódnia, nem amiatt, hogy esetleg egy másik liberális párt akadályozza meg az SZDSZ parlamentbe jutását.

A párt korábbi ügyvivője nem tartja elképzelhetetlennek, hogy szerepet vállaljon egy új liberális mozgalomban.

A volt politikus kifejtette: sokan vannak az országban, akik hozzá hasonlóan azon gondolkoznak, hogyan lehet kivezetni az országot a jelenlegi helyzetből, hogyan lehet olyan politikai berendezkedést létrehozni, amelyben a választók egyre szélesebb tömege érzi magáénak a demokratikus intézményrendszert.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 12:46
×
×
×
×