eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Sólyom hivatala válaszolt Takácsnak

Sólyom László teljes mértékben támogatja a rendőrséget feladatai törvényes ellátásában. Ezt a Köztársasági Elnöki Hivatal közölte azután, Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter a parlamentben úgy fogalmazott: hibás a köztársasági elnöknek a tavaly októberi zavargásokkal kapcsolatos helyzetértékelése.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az államfő 2006. szeptember 19-én, az MTV ostromának másnapján elmondott beszédében a lehető leghatározottabban ítélte el, hogy tüntetők egy csoportja erőszakosan lépett fel, valamint kritikával illette a rendőrség erőtlen és szakszerűtlen fellépését.

Az államfő a rendbontást köztörvényes bűncselekménynek nevezte, amit semmi nem igazolhat, és ami ellen a rendőrségnek a legszigorúbban fel kell lépnie - emlékeztet a dokumentum.

A köztársasági elnök idén szeptember elején az Országgyűlésben, és október 22-i ünnepi beszédében megerősítette: nincs mentség az erőszakos bűncselekményekre, a tüntetőknek is be kell tartaniuk a törvényeket. Az államfő álláspontja tehát egyértelmű a tüntetők által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban - olvasható.

A közlemény szerint a tavaly őszi zavargások során ugyanakkor nem csak tüntetők, hanem rendőrök is követtek el súlyos jogsértéseket.

A köztársasági elnök arra hívta fel a figyelmet beszédében, hogy a jogállamot különösen sérti, ha rendőrök aránytalanul, jogellenesen alkalmaznak erőszakot, követnek el erőszakos bűncselekményeket - olvasható a közleményben.

Az államfő szerint épp a rendőrségbe vetett bizalom miatt szükséges, hogy az ilyen eseteket a hatóságok megfelelően kivizsgálják, elejét véve, hogy ilyen esetek máskor is megtörténhessenek.

Az elnöki hivatal közleményében azt írta: Takács Albert már szeptember 12-én írt levelében, utóbb tévesnek bizonyult adatokra hivatkozva kifogásolta az államfő állásfoglalását a tavalyi rendőri erőszakos cselekmények felderítéséről.

Emlékeztettek arra is, hogy Sólyom László válaszlevelében leszögezte: köztársasági elnökként teljes mértékben támogatja a rendőrséget feladatai törvényes ellátásában. Mint írták, az államfő kifejtette azt is, hogy "a jogsértések felderítése és a felelősség megállapítása nem akadályozza, hanem segíti a rendőrséget abban, hogy a jogállamot a jogállam eszközeivel védje, és élvezze az ehhez szükséges közbizalmat".

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×