eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A Fidesz leadta az aláírásgyűjtő íveket

A Fidesz és a KDNP leadta az Országos Választási Irodának (OVI) a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő íveit.

Miután az aktivisták behordták az íveket az OVI fővárosi, Balázs Béla utcai hivatalába, Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója elmondta: kérdésenként 321.805 aláírást adtak le.

Hozzátette: a törvények értelmében élnek azzal a lehetőséggel, hogy az ívek hitelesítésénél a kezdeményező képviselője jelen lehet, ez a személy a Polgári Szociális Bázis részéről Simon Attila lesz.

Rytkó Emília, az OVI vezetője közölte: az Országos Választási Bizottság szerda esti ülésén rendeli el az ívek hitelesítését, és meghatározza a napot, amikor a hitelesítést be kell fejezni. A választási irodának a hitelesítésre 45 napja van.

Tarlós István az ívek átadása utáni elmondta: azt remélik, hogy az OVB nem él majd azzal a lehetőséggel, hogy a 45 napon túl még 30 nappal meghosszabbítsa az ívek hitelesítésére rendelkezésre álló időt.

A politikus szerint ez nehezen lenne igazolható a közvélemény előtt.

Mint fogalmazott, az OVB döntését elvileg követheti egy beadvány is a Legfelsőbb Bírósághoz, amely hat nappal hosszabbíthatja meg az eljárást, de erre még soha nem volt példa a népszavazások során.

Tarlós István megismételte korábbi bejelentését, miszerint az ívek leadása után a Fidesz petíció formájában folytatja az aláírásgyűjtést a népszavazás támogatására.

A népszavazási kampány vezetője be is mutatta a sajtónak azokat a kisméretű támogatói aláírásgyűjtő lapokat, amelyen három iksszel lehet jelölni, ha valaki egyetért a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésével.

A petíción - amely egy A4-es lap negyedének méretével egyezik meg - az aláírók nevüket, címüket, telefonszámukat, e-mail címüket, illetve életkorukat adhatják meg.

A lap alján a Fidesz-logó mellett kisbetűs felirat figyelmeztet arra, az aláírók hozzájárulnak ahhoz, hogy adataikat a Fidesz kezelje és felhasználhassa jövőbeni hasonló megkeresés céljából, időbeni korlátozás nélkül.

Az aláírókat arról is tájékoztatják, hogy az adatkezeléshez való hozzájárulásukat bármikor visszavonhatják az adatkezelőnél.

Arra a kérdésre, hogy meddig folytatják az aláírásgyűjtést, Tarlós István azt mondta, ezt nem tudják megmondani, de azért sem mondanak határidőket, mert akkor megint "erről fog szólni a nóta". Szerinte ennek semmi köze népszavazás lényegéhez.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 05:30
×
×
×
×