eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Baj nélkül véget ért a Fidesz rendezvénye - percről percre képekkel

Baj nélkül véget ért a Fidesz rendezvénye, a tömeg nagy része hazament a Terror Háza Múzeum elől, ahová az Astoriától vonultak át. Az Astoriánál délután háromnegyed ötkor ért véget a legnagyobb ellenzéki párt emlékező nagygyűlése.

Este hat óra körül a tömeg nagy része már hazament a Terror Háta Múzeum elől, ahol gyertyákat gyújtva emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról. A szervezők a rendre felügyelő aktivistákat is felkérték, hogy menjenek haza, mert a rendezvény véget ért.

Az Astoriánál tartott ünnepi nagygyűlés valamivel öt óra előtt ért véget, Orbán Viktor beszédével. Ezután a résztvevők többsége átvonult a Terror Háza Múzeumhoz. Az InfoRádió helyszíni tudósítója szerint a rendőrökön kívül rengeteg fideszes önkéntes is ügyelt a rendre.

Orbán: "Betelt a pohár"

A Fidesz elnöke szerint az október 23-i forradalom és szabadságharcra emlékeztető rendezvényen "azért gyűltünk össze, hogy megmutassuk: bennünket nem lehet megfélemlíteni".

Orbán Viktor kijelentette: felderítik és felelősségre vonják majd az egy évvel ezelőtti események kitervelőit. "Betelt a pohár" - fogalmazott az ellenzéki párt elnöke.

A Fidesz elnöke ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy 1956 vezetői, Nagy Imre, Maléter Pál, Mindszenty József és Bibó István szabad és független Magyarországot akartak, hogy a magyarok felszabaduljanak a hazugság és az elnyomás alól.


Intézményesített korrupció és maffiamódszerek


"A történelmi kihívást nem a kommunizmus előtt veszélyes eszmék újraéledése, hanem a keleti új rend gyarapodó erői jelentik, melynek leheletét már a bőrünkön érezhetjük" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ennek jellemzői a hazugságok ipari méretű termelése, a hatalom eloldása az ellenőrzés pányvájáról, az intézményesített korrupció és a maffiamódszerek.

"Hiába a NATO- és európai uniós tagság, ez nem a nyugat és a XXI. század, ez a keleti élet és a múlt század, amit 20 éve próbálunk magunk mögött hagyni, de újra elér és visszahúz bennünket" - jelentette ki a Fidesz elnöke.

Tőkés László: "Valami történik Budapesten"

Hatalmas ováció és vastaps fogadta a rendezvényen felszólaló Tőkés Lászlót. "Az erdélyiek üzenetét hozom a magyarországi új többségnek" - kezdte beszédét a királyhágó-melléki református püspök.

<

Tőkés Lászlót ováció fogadta (forrás: hírTV)

Tőkés László kijelentette: "azoknak a példája világít előttünk október 23-án, akik úgy szerették nemzetüket és hazájukat, hogy készek voltak szabadságukat és életüket kockára tenni".

"Gyermekkorom első emlékei az 1956-os forradalom és szabadságharc tüneményes eseményeihez kapcsolódnak" - emlékezett vissza a királyhágó-melléki református püspök.

"Valami történik Budapesten, vigyázó szemetek Budapestre vessétek" - mondta a már évtizedekkel későbbi, a nyolcvanas évek végének eseményeire emlékezve Tőkés László.

Tarlós István: "Bízunk bennetek"

Tarlós István, a Szociális népszavazás 2008 kezdeményezés vezetője beszédében utalt Gyurcsány Ferenc hétfői szavaira, amikor a kormányfő azt mondta: 1956 nem felkelés, hanem reformmozgalom volt.

"Ez bizony felkelés volt, felkelők csinálták, amihez a reformkommunistáknak semmi közük nem volt" - jelentette ki a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője.

"Bízunk bennetek, mert volt már példa rá, hogy egységbe forrt ez a nemzet. Például 1956 október 23-án" - fejezte be beszédét a népszavazás 2008 kezdeményezés vezetője.

Wittner Mária: 2008 a megtorlás éve

A rendezvényen beszédet mondott a Fidesz országgyűlési képviselője, Wittner Mária is. Az 1956-ban halálraítélt képviselő közölte: az elmúlt évek keserű tapasztalata arra késztette őt és barátait, hogy 2008-at a megtorlás évének nyilvánítsák.

<

Wittner Mária (forrás: hírTV)

Wittner Mária az emlékezés fontosságáról beszélt, kiemelve: nem szabad elfelejteni a mártírokat. "A mi emlékezetünknek, akár ünnepünknek, ők adják meg a tartalmát" - hangsúlyozta a képviselő.

Wittner Mária felidézte az 1956-os októberi eseményeket, az azt követő megtorlást. "A kegyetlen bosszú haláltáncát járta, a félelmet akarták elültetni a társadalom zsigereiben, (...), mint most is" - mondta.

Rendőrök és önkéntesek ügyelnek a rendre

Az InfoRádió helyszíni tudósítója szerint a rendőrökön kívül rengeteg fideszes önkéntes is ügyel a rendre. Néhányan azt kiabálták, hogy "nem félünk".

A rendezvény délután három órakor a Himnusz eléneklésével kezdődött. A műsorvezető felhívta mindenki figyelmét, hogy aki agresszív, rendbontó emberekkel találkozik, szóljon a legközelebbi rendfenntartónak.

Lezárták a környező utcákat

Jelentős erőket mozgósított a rendőrség a Fidesz budapesti rendezvényének helyszínén és annak környékén. A környező, lezárt utcákban több helyen rendőrségi autóbuszok, csapatszállító járművek láthatók.


Gyülekezés (forrás: hírTV)

A Rákóczi úton rendőrök szúrópróba-szerűen állítanak meg járókelőket, akiket arra szólítanak fel, hogy mutassák meg, mi van a náluk lévő táskában. Néhány járókelőnek a ruházatát is átvizsgálták.

Korábban a legnagyobb ellenzéki párt szóvivője azt mondta: azt várják a rendőrségtől, hogy tegyen meg mindent a Fidesz megemlékezésének biztonsága érdekében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint rendben zajlottak az állami ünnepségek a fővárosban, rendőri intézkedésekre a déli órákig nem volt szükség.

Tafferner Éva hozzátette: a rendőrök a Dózsa György úton kértek meg néhány embert, hogy ne akadályozzák a forgalmat, de ők is felmentek a járdára, így intézkedésre ott sem volt szükség.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×