eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Gyurcsány: "Üresek lesznek 1956 ünnepei"

Három olyan konfliktusforrás létezik 1956 megítélésében, amely ellentmondást hordoz magában - mondta Gyurcsány Ferenc az Ötvenhat, mint a baloldal öröksége című konferencián. A miniszterelnök kiemelte: szemben áll egymással Nagy Imre 1956-os tevékenysége és sorsa, illetve a Kádár-rendszer harminchárom éve.

A szocialista pártelnök-kormányfő szerint három olyan konfliktusforrás létezik 1956 megítélésében, amely ellentmondást hordoz magában.

Gyurcsány Ferenc szombaton az Ötvenhat, mint a baloldal öröksége című konferencián az egyik ilyennek a személyes élmények, az egyéni látásmód, illetve a történelmi perspektíva konfliktusát nevezte.

"Wittner Mária és Havas Szófia egyéni látásmódja, az az élményanyag, amivel rendelkeznek, természetes módon konfliktusban vannak egymással" - vélekedett a kormányfő.

Wittner Mária 1956-os halálraítélt, jelenleg a Fidesz országgyűlési képviselője. Havas Szófia, Horn Gyula volt miniszterelnök testvérének lánya, és az MSZP parlamenti képviselőjének édesapját máig tisztázatlan körülmények között megölték - egyes források szerint a forradalmárok tették, mások szerint viszont a szovjet hadsereg teherautója gázolta el.

Havas Szófia a HVG hetilap 2007. október 6-ai számában megjelent interjúban úgy fogalmazott: "1956 esetében nem szoktam forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudnám semmilyen forradalmároknak nevezni. Ahogyan a géppisztolyokkal köröző fiatalokat sem, akik ugyanúgy járták a házakat, mint 1944-ben zsidókra vadászva."

Gyurcsány Ferenc az '56-os eseményeket és ünneplését a Kádár-rendszerrel állította párhuzamba. A kormányfő szerint üresek lesznek 1956 ünnepei, mert konfliktusba kerülnek a Kádár-rendszerről megmaradt pozitív életélmények, valamint a progresszióhoz való kötődés, a tudatosan megélt viszony az 1956-os eseményekhez.

"Nem tudják, hogy kit kell ünnepelni. Tudom, hogy ünnepelnem kell '56-ot, de mit kezdjek azzal az érzéssel, hogy az 56-t elitasító, azt ellenforradalomnak nevező Kádár-rendszerről pozitív életélményeim vannak" - vélekedett a kormányfő.

A miniszterelnök úgy vélte a második konfliktusforrás a valós, vagyis a megtörtént, továbbá a lehetséges, az "ami történhetett volna" szembenállása, míg a harmadik a hősök, szimbólumok kérdésköre.

"A harmadik Magyar Köztársaság az ötvenhatos barikádoknak csak az egyik oldalán épült fel. Nagy Imre hagyománya és Kádár hagyománya a nemzeti progresszió keretén belül nem egyeztethető össze" - emelte ki.

Gyurcsány Ferenc az Ötvenhat, mint a baloldal öröksége címu konferencián hangsúlyozta: a harmadik magyar köztársaságban a demokratikus baloldalnak Nagy Imre hagyományait kell követni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×