eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Megértő fül várja majd panaszainkat a MÁV-ról

A MÁV-tól független fogyasztóvédelmi szakember fogadja majd a jövőben az utasok panaszait és javaslatait - értesült az InfoRádió. Az utasjogi biztosnak már szeptembertől dolgoznia kellene.

Rövidesen utasjogi biztos kezdi meg munkáját a vonaton utazók szolgálatában - értesült az InfoRádió.

Az Igazságügyi, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban dolgoznak a poszt létrehozásához szükséges jogszabályon. A részletekről azonban nem nyilatkoznak sem a tárcáknál, sem pedig a MÁV-Start Zrt.-nél és a Magyar Vasúti Hivatalnál.

Az utasjogi biztos a MÁV-tól független Magyar Vasúti Hivatalnál dolgozik majd. Már honlapja is van a www.utasjogok.gov.hu címen, bár érdemi információ még nincs rajta.

A hallgatás oka valószínűleg a jelentős késedelem. Eredetileg ugyanis a szeptemberi Mobilitási Hét keretében akarták bemutatni az állami fogyasztóvédelem intézményrendszeréből érkező utasjogi biztost, de ezt a ceremóniát csendben elhalasztották, mert a törvényi háttér nincs meg.

Úgy tudjuk, hogy a szakember a közeljövőben egy kormányszóvivői tájékoztató keretében lép a nyilvánosság elé.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter májusban jelentette be, hogy a személyszállításért felelős MÁV Start Zrt. júliusi indításával egy időben intézkedési tervet kért a vasúton utazók jogainak erősítése érdekében a MÁV Zrt. és a Magyar Vasúti Hivatal elnökétől.

A tárcavezető szerint meg kell szüntetni a szolgáltatók és az utasok jogai, illetve kötelezettségei közötti aránytalanságot.

Az utasok joggal várják el a szolgáltatási minőség javulását - fogalmazott akkor Kóka János

Az augusztusra elkészült intézkedési terv az utasok panaszainak érdemi kivizsgálásának, a megfelelő utastájékoztatásnak, a kulturált jegyvásárlásnak, az utasbiztonságnak és a mozgáskorlátozottak utazási feltételeinek garanciáit tartalmazza.

Az tény, hogy a MÁV-tól független utasjogi biztosra nagy szükség van, hiszen a jelenleg hatályos vasúti közlekedési törvénynek nincsen utasjogi fejezete, mivel megalkotásakor még remény volt a kérdés európai szintű rendezésére.

Idén márciusban azonban az Európai Parlament leszavazta az Európai Bizottság javaslatait, így szükségessé vált a kérdés nemzeti hatáskörben történő rendezése.

Információnk szerint a Magyar Vasúti Hivatal javaslatai elkészítésekor figyelembe veszi az unió legjobb vasúti hivatali gyakorlatait, illetve a Nemzeti Hírközlési Hatóság, a Magyar Energia Hivatal és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének fogyasztóvédelmi gyakorlatát.

Az utasjogi biztos közvetítői szerepet kap a MÁV, az utasok és a hatóságok között.

Azok fordulhatnak hozzá, akiknek javaslatuk van, vagy úgy érzik, hogy a MÁV nem vizsgálta ki megfelelően a panaszukat.

Mivel a térítésmentesen dolgozó utasjogi biztos nem hatóság lesz, ezért csak ajánlásokat fogalmaz meg a vasúttársaság számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×