eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Veszélyben a fogak: alig vannak szájsebészeti osztályok

Egy szájsebész szerint Magyarországon sokan azért veszítik el, például egy baleset után a fogaikat, mert a szájsebészeti ellátást szétverték - mondta Seper László arc-, állcsont- és szájsebész szakorvos az InfoRádióban.

Két arc-, állcsont-, szájsebészeti osztályt szüntettek meg Budapesten, ezért a Mária utcai Szájsebészeti és Fogászati Klinikának, amelyhez eddig 1,8 millió lakos tartozott, most 3,8 millió embert kell ellátnia - mondta az InfoRádió által megkérdezett arc-, állcsont- és szájsebész szakorvos.

Seper László közölte: több olyan megye is van Magyarországon, ahol egyetlen arc-, állcsont-, szájsebészeti osztály sincs.

A szakorvos hozzátette: ha valakit például a Viharsarokban baleset ér, és emiatt kitörnek a fogai, csak Debrecenben vagy Budapesten tudják megoperálni, holott ilyen esetben az idő rendkívül fontos faktor a kezelés eredménye szempontjából.

Nem csak a szájsebész szakorvosokból van azonban kevés - mondta Seper László -, ugyanez a helyzet az arcsebészek esetében is, pedig a közlekedési balesetek 70 százalékában a fej sérül.

Az ilyen betegeket csak arc-, állcsont-, szájsebész tudja megfelelően ellátni, ilyen osztály azonban Magyarországon csupán Debrecenben, Budapesten, Veszprémben, Szegeden és Pécsett van.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

A 2021-es hatalomátvétel után az afganisztáni tálibok szinte azonnal megkezdték az ország mákmezőinek felszámolását. A radikális szunnita kormány főleg vallási meggyőződésből hirdetett háborút a kábítószerek ellen, egy valamit azonban nem vettek figyelembe: az ópium az ország gazdaságának gerincét adta, a kereskedelem felszámolásával pedig a vidéki afgánok milliói vesztették el megélhetésüket. Nézzük, mekkora ütést szenvedett el a világ egyik legszegényebb országa a radikális döntés meghozatala után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×