eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Szorosabb norvég-magyar kapcsolatok vállalati szinten is - a nap legfontosabb hírei

Magyarország érdekelt az új energiaforrások és elérési útvonalak kiépítésében, és elsősorban a folyékony energiahordozók szállítására lát lehetőséget, akár Norvégiából is. Erről Gyurcsány Ferenc kormányfő beszélt norvég kollégájával folytatott oslói tárgyalásai után.

Hozzátette: támogatják a Mol és a norvég állami olajipari vállalat, a StatoilHydro közötti együttműködést a gázkitermelésben. Jens Stoltenberg norvég kormányfő azt mondta: nem politikai, hanem gazdasági döntés lesz, hogy a Mol belép-e a norvég piacra.

Szilvásy: törvénytelen a beszélgetések felvétele

A kimenő és bejövő telefonbeszélgetések rögzítése, és 48 órán keresztül történő tárolása törvénytelen - mondta a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter. Szilvásy György azután beszélt erről, hogy a Fidesz felszólította a kormányfőt: azonnali hatállyal függessze fel tisztségéből a minisztert, aki az ellenzéki párt szerint telefonon megfenyegette Topolánszky Ákost, az egykori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkárát. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke azt mondta: ki kell vizsgálni, a történteket. Hozzátette: amikor ő oktatási miniszter volt, valamennyi telefonhívást rögzítették, és ha ez nem változott, akkor ellenőrizni lehet, hogy pontosan mi hangzott el. Szilvásy György válaszában azt mondta: a Fideszt minősíti, ha az Orbán-kormány idején a minisztériumi telefonbeszélgetéseket rögzítették és tárolták, ez ugyanis törvénytelen. Hozzátette: kivizsgálják, igazak-e Pokorni Zoltán erre vonatkozó kijelentései, az ellenzéki politikussal szemben pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Csak a Fidesz támogatottsága nem csökkent


A Fidesz kivételével minden parlamenti párt támogatottsága csökkent szeptemberben - olvasható a Tárki felmérésében. Az ezer ember megkérdezésével készült elemzés alapján csak a Fidesz és az MSZP jutna be a parlamentbe, ha most lennének a választások. A Tárki adatai szerint a választásokon való részvételi hajlandóság az elmúlt fél évben lassan, de fokozatosan csökkent a lakosság körében; most mindössze a válaszadók 53 százaléka mondta, hogy elmenne szavazni.Sólyom László az energiatakarékosság fontosságáról

Az energiatakarékosság fontosságáról beszélt a köztársasági elnök a klímaváltozás Európára és Magyarországra gyakorolt hatásáról rendezett budapesti konferencián. Sólyom László azt mondta: az épületek és az infrastrukturális beruházások esetében tudomása szerint Magyarországnak nincs olyan átfogó stratégiája, ami az energiatakarékosságot és a megújuló energiaforrásokat helyezi előtérbe. Az államfő hangsúlyozta: közpénzből nem szabad környezetkárosító beruházásokat támogatni, és azokra engedélyt sem szabad adni. Az ENSZ nemzetközi tudóscsoportjának egyik idei jelentése szerint Magyarország a klímaváltozás természeti sokszínűségre gyakorolt hatása szempontjából a világ egyik legsérülékenyebb állama.

Változtat díjstruktúráján a Főtáv

Takarékossági programot hirdet, és változtat díjstruktúráján a Főtáv; a döntés egyik oka, hogy egyre több fogyasztó válik le a távfűtési rendszerről Budapesten. Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi kabinet ülése után bejelentette: jövőre elmarad az inflációhoz igazodó áremelés, és aki jelentkezik a programra, 4-8 százalékkal csökkentheti számláját. A Főtáv vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: a díjstruktúra átalakítása nem lesz hatással a távfűtés éves díjára. Kovács Lajos azt mondta: az alapdíj jelenleg 45 százalékos részaránya 35 százalékra csökken, ráadásul januárban sem emelkedik, a 65 százalékra emelkedő hődíj-részarány pedig csak a gázárak változását követi majd. Hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy hidegben az eddiginél magasabb, meleg időben viszont alacsonyabb lesz a számla összege.

Vissza kell fizetni a szabálytalanul felhasznált agrártámogatást

Az Európai Unió összesen 145,2 millió eurónyi szabálytalanul felhasznált agrártámogatást fizettet vissza a tagországokkal. A döntés 11 országot érint. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint Olaszországnak 76,4 millió eurót kell visszatérítenie, mert nem ellenőrizte kielégítően az olívabogyó-termelést, 6,2 milliót pedig azért, mert problémák voltak a takarmánytárolás felügyeletével. Franciaországnak 49,7, Svédország pedig 3,7 millió eurót kell visszafizetnie a közösségnek. Az unió Belgiumtól, Hollandiától, Dániától, Németországtól, Spanyolországtól, Nagy-Britanniától, Portugáliától és Írországtól is kér vissza agrártámogatást. Az elmúlt 12 évben ez már a huszonötödik alkalom, hogy Brüsszel az agrárágazatban szabálytalanul felhasznált uniós pénzt követel vissza a tagállamoktól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×