eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Az idő szorít, de még nincs megegyezés a több-biztosítós rendszerről

Megrekedtek a koalíciós tárgyalások az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról. A következő egyeztetésnek, az egészségügyi miniszter közlése szerint nincs konkrét időpontja. Az InfoRádió úgy tudja, hogy a kialakult helyzetet, az esetleges dilemmákat és a biztosítótársaságok álláspontját hétfőn délelőtt tárgyalja külön-külön az SZDSZ és az MSZP frakciója.

Nincs időpontja a hosszú hónapok óta tartó koalíciós egyeztetés újabb fordulójának. A felek az új egészségbiztosítási rendszerről tárgyaltak eddig a pártelnökök, frakcióvezetők, szakpolitikusok, szakértők, és legutóbb a nagyobb biztosítótársaságok jelenlétében.

A tárgyalások eredményességét jelentősen befolyásolja, hogy a koalíciós pártok markánsan képviselik saját elképzeléseiket, és bár azt kommunikálják, hogy a találkozók jó hangulatúak és konstruktívak, eddig mégsem tudtak megállapodni abban, hogy pontosan hány pénztár működjön, hány régió legyen a jövőben, mekkora legyen egy-egy régió ellátási területe, és azt is homály fedi egyelőre, hogy a verseny mennyire kapjon teret az új rendszerben.

Részleteket nem árultak el

A bizonytalanságot az is jelzi, hogy az egyeztetések után kiálló kormánypárti politikusok egyre kevesebb tájékoztatást adnak. Az egyik korábbi találkozón Kökény Mihály szocialista politikus meglepően visszafogottan nyilatkozott. Részleteket nem árult el, csak annyit mondott: sokat tanultak a biztosítótársaságok képviselőitől.

Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő a héten arról beszélt az InfoRádiónak, hogy a pártoknak külön-külön meg kell vitatniuk a javaslatokat. Az InfoRádió úgy tudja, ez hétfőn történhet meg, amikor is mindkét pártnak frakcióülése lesz.

Az SZDSZ politikusa azt megerősítette, hogy a kormány tervezi szerint 2009-től több-biztosítós, pontosabban többpénztáras modell érvényesül majd Magyarországon. A pénztárakban 51százalékos tulajdonnal az állam bír majd, a megmaradó 49 százalékot befektetők vagy az egészségbiztosításban jártas társaságok vehetik meg.

Ezek a pénztárak aztán januártól fél vagy egy évig versenghetnének az ügyfelekért, majd pedig elindulhatna a rendszer. A kormánypártoknak október elejéig kell megegyezniük, hogy az előzetes megállapodás szerint október 15-ig benyújthassák az egészségbiztosítási reformról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vihart kavar az atléták pénzdíjazása az olimpián, de nagy változást indíthat el

Vihart kavar az atléták pénzdíjazása az olimpián, de nagy változást indíthat el

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke nyíltan bírálta a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget, amiért pénzdíjat ajánlott fel a sportág párizsi olimpiai bajnokainak. Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádióban azt mondta, az 50 ezer dolláros jutalmazással az lehetett az egyik cél, hogy az olimpia ne értéktelenedjen el a vb-hez és a Gyémánt Liga-sorozathoz képest.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Ukrajna az utóbbi időben szinte minden éjjel dróntámadást indít egy-egy orosz olajfinomító ellen: legutóbb a Lukoil egyik finomítójában csapott fel a tűz a Volgográdi területen. Ukrajna intenzíven támadta a határhoz közeli Belgorod városát, ahol egy tízszintes lakóház egy komplett lépcsőháza összeomlott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×