eur:
394.1
usd:
354.24
bux:
72845.72
2024. szeptember 18. szerda Diána

Több nőt szeretne az ENSZ a közéletben

Továbbra sem tartja megfelelően a nők arányát a közéletben az ENSZ illetékes bizottsága. A testület erről szóló, augusztus 10-én kiadott állásfoglalásáról Sándor Klára, az SZDSZ országyűlési képviselője beszélt az InfoRádióban.

Növelné a nők arányát a közéletben az ENSZ illetékes bizottsága - mondta el az InfoRádióban Sándor Klára.

A szabad demokrata politikus arról is beszélt, hogy a világszervezet testülete - amely a nők elleni diszkrimináció valamennyi formájának leküzdését szolgáló egyezmény betartását ellenőrzi - egyúttal javasolta az 50 százalékos női kvóta bevezetését a pártlistákon.

Sándor Klára emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ május 15-én nyújtotta be erről szóló javaslatát a Parlamentnek. Ennek értelmében a pártlistákon fele-fele arányban szerepelnének a nők és a férfiak, de nem lenne mindegy a sorrend sem: váltakozva kell írni a neveket. Sándor Klára az InfoRádiónak elmondta: bízik abban, hogy ősszel már a parlament elé kerül a javaslat.

A képviselő hangsúlyozta: a bizottság értékelése a 2006-os országjelentés alapján született és a testület már négy éve felszólította Magyarországot, hogy növelje a nők számát a közéletben, a politikai döntéshozó testületekben.

Magyarország a nők parlamenti arányát tekintve az uniós tagállamok között a 26., a világranglistán a 128. helyen áll.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatója: a 11-es út egyes szakaszait nem lehet megvédeni

Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatója: a 11-es út egyes szakaszait nem lehet megvédeni

Menekülőutakat nyitnak a Pilisben, Pilismarót, Dunabodány, Tahi és Leányfalu védekezéséhez még várnak önkénteseket, Kisorosziban viszont van rutin. A kormányfő szerda reggel rendkívüli tájékoztatót tartott az árvízi helyzetről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Komoly lélektani határt lépett át a veszteségráta, hatalmas bajban az ukránok - Háborús híreink szerdán

Komoly lélektani határt lépett át a veszteségráta, hatalmas bajban az ukránok - Háborús híreink szerdán

Nyugati elemzők szerint elérhette az egymillió főt az orosz-ukrán háború veszteségrátája (sebesültek és halottak összesen). Az orosz csapatok a Donbaszban és Kurszkban is ellentámadásba lendültek, ráadásul továbbra sem született döntés arról, hogy Kijev bevetheti-e a közepes és nagy hatótávolságú fegyvereket Oroszország területén, miközben Moszkva folyamatosan bombázza az országot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 18. 09:31
×
×
×
×